piątek, 26 stycznia 2018

Czekoladowa polewa na gorąco

Czekolada na gorąco do jedzenia łyżeczką? A może polewa do racuszków, naleśników czy lodów? Deser sam w sobie z dodatkiem orzechów czy wiórków kokosowych? A może składnik większej całości? Wybierzcie sami. Żadnej opcji nie pożałujecie :)

Przepis na małą porcję dla 1 osoby:
  • 20 g masła
  • 5-10 g kakao (u mnie 10 g, polewa jest mocno kakaowa)
  • 50 g wody (jakieś 3-4 łyżki)*
  • łyżka lub dwie: erytrolu/ksylitolu/stewii
*Jak słusznie zauważyła czytelniczka: można zastąpić śmietanką 36% w wersji z nabiałem. Obie wersje pyszne. Polewa jest również pyszna z mleczkiem kokosowym :)

Masło, wodę i kakao dokładnie wymieszać, a następnie zagotować na małym gazie. Podgrzewać na małym gazie, aż zgęstnieje, a składniki idealnie się wymieszają i stworzą błyszczącą polewę czekoladową. Zdjąć z ognia i wsypać słodzidło. 

Podawać na gorąco lub zimno np z:
lub po prostu wymieszaną z wiórkami kokosowymi, orzechami i bakaliami :) 
Makro (1 porcja z łyżką erytrolu, na wodzie bez dodatków): około 172 kcal
B: 2,1
T: 17,5
W: 1,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. I znowu, skąd taka mała ilość węgli? Łyżka erytrolu ma ok 9.9 grama węglowodanów 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Erytrol nie jest metabolizowany w organizmie ludzkim, więc po prostu przez nas przelatuje, co oznacza, że wliczać go nie ma sensu ;) Inna sprawa jest z ksylitolem już.

      Usuń
    2. Ahh! Dziękuję za odpowiedź😀 kakao rozumiem że ze zmielonych nasion sama robiszr tak? Dziś dostałam prażone nasiona i snakują o niebo lepiej, no i nie są odtłuszczone 🤗

      Usuń
    3. Nie nie, używam najbardziej tłustego i "czystego" składem jakie zdołam znaleźć. Aż tak się nie bawię, żeby mielić ziarna :) Ale wiem, że warto, bo smakiem nie ma porównania :)

      Usuń
  2. ja robie w wersji kakao-masło-śmietanka 12% w proporcji 1:3:6, do tego można dodać erytrolu żeby nie była zbyt gorzka; masło i śmietanke rozpuszczam w mikrofali, dodaje kakao i mieszam - też wychodzi super ;) możesz dodać jako wersje drugą tej polewy, dla nabiałowców

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama robi ze śmietanką, ja nie mogę, więc dałam w zamian wodę. Ale masz rację warto dopisać :) Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń

Print