Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

poniedziałek, 5 października 2020

Domowe kiszonki czyli pyszne warzywa ze słoika na zimę

Powrót po mini urlopie naukowym skutkuje nowością na blogu. Odpoczynek od mediów, zdane dwa egzaminy z żywienia w pediatrii... Chyba częściej będę taki reset praktykować :) Ale! Cóż to za nowości na blogu? A no właśnie! Pyszne kiszooooonkii :) Zapraszam na przepis i instrukcję jak przygotować kiszone pomidorki, rzodkiewkę czy inne warzywa w prosty sposób. Strasznie je polubiłam. Szczególnie kiszoną rzodkiewkę :)

Przepis:
  • wybrane warzywa: rzodkiewki, kalarepa, ogórki, cukinia, fasolka szparagowa (ugotowana), kalafior i brokuły (także ugotowane), cukinia i inne
  • wybrane owoce: pomidorki, cytryna, truskawki i inne
Przyprawy i zalewa:
  • zalewa: solanka przygotowana z łyżki soli na litr wody (zimna woda  z dodatkiem soli)
  • opcjonalny starter: łyżka soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków
  • dodatki na 1 słoik: 2 liście laurowe, 3-4 ziela angielskie, kawałek korzenia chrzanu i fragment kopru, szczypta chili lub ostrej papryki, płaska łyżeczka kurkumy, dwa ząbki czosnku
Twarde warzywa takie jak: kalarepa, kalafior, brokuły - podzielić na mniejsze kawałki po dokładnym umyciu i oczyszczeniu (paski lub różyczki). Małe warzywa jak rzodkiewka - można spokojnie kisić w całości. Warzywa warto mieszać: np jak na zdjęciu pomidorki z rzodkiewkami czy kalarepę z ogórkami. Cytrynę w plasterkach lub ćwiartkach lepiej kisić osobno.

Wrzucić warzywa do umytego i wyparzonego słoika. Dodać przyprawy i zalać solanką (zimna, ugotowana woda z łyżką soli na 1 litr wody). Opcjonalnie można dodać starter z kulturą bakterii. Zamknąć wieczkiem i odstawić na 2-3 dni (delikatnie kiszone) lub około tygodnia (silniej ukiszone).

Makro kiszonych warzyw i owoców zmienia się w trakcie kiszenia (cukry ulegają rozkładowi). Najlepiej wliczać surowe warzywa ze względu na brak innego sposobu w warunkach domowych. 
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

2 komentarze:

  1. Super wpis, bardzo na czasie. Ja zaraz sprawdzę Twój przepis i zabieram się za robienie kiszonek.

    OdpowiedzUsuń

Print