TRYB JASNY/CIEMNY

"Domowy wyrób serów" - Ricki Carroll

Dawno nie było nowej recenzji. Co powiecie na książkę o serach? Bardzo ciekawa pozycja, która sprawdzi się w praktyce w kuchni osób kochających sery. Kulinaria w wydaniu serowym. Zerknijcie koniecznie! 

Domowy wyrób serów to książka autorstwa Ricki Caroll.

Liczba stron: 217
Rok wydania: 2014
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM

Spis treści obejmuje:
  • Przedmowę
  • Przedmowę do nowego wydania
  • Podziękowania
  • Wstęp: sztuka tworzenia serów
  • Część 1 (Składniki, Wyposażenie, Techniki
  • Cześć 2 Przepisy na wszelkie rodzaje serów
    • Sery miękkie
    • Sery twarde
    • Sery włoskie
    • Sery zwarowe
    • Sery maziowe i pleśniowe
    • Sery z mleka koziego
    • Inne produkty mleczarskie
  • Cześć 3 Z miłości do serów
    • Jak podawać, jak smakować  i jak wykorzystać sery w kuchni
  • Dodatki
  • Indeks
W pierwszej części autorka opisuje nam wszystkie niezbędne techniki obecne w produkcji serów. Podpuszczka, starter, kultury bakterii, zakwas - takie wyrażenia przodują w tej części. Dzięki temu mamy pełen komplet niezbędnego sprzętu do produkcji serów. Następnie poznajemy całą procedurę produkcji serów, produkcji skrzepu - jego krojenia, formowania gotowego sera i przechowywania, a nawet wędzenia!

W drugiej części znajdziemy wiele przepisów na przeróżne sery. Niektórych nazw nawet nie znam, więc to naprawdę szeroki przekrój - naliczyłam ponad 70 przepisów! Od mozarelli, parmezanu czy sera żółtego po obco brzmiące nazwy wykwintnych serów francuskich. Ostatnia część to przepisy kulinarne z dodatkiem serów.

Podsumowując: Szukasz tomu kulinarnego z wszelkimi wskazówkami jak produkować sery? Ten będzie świetny! Zanim przetestujesz wszystkie przepisy minie rok, więc pracy będzie wiele.

Minusy: Brak realnych zdjęć serów/gotowych przepisów - niestety bardzo mi tego brakuje. Wydanie książki może być ciężkie do "testów praktycznych w kuchni" - ze względu na papier i cienką okładkę.

Plusy: Bardzo ładny skład, proste i przejrzyste wydanie. Przepisy są ładnie złożone, język książki również nie jest zbyt ciężki.

Moja ocena: 9/10 


Miłej lektury!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

  1. Hm.. domowa produkcja serów ? :)
    Brzmi ciekawie. Wyzwanie jak dala mnie .. ale własnej roboty na pewno bardziej by mi smakowały. Jestem tym typem, który preferuje robic wszystko, co się da, samodzielnie :)
    Pisze jednak Pani o braku zdjęć :( Ciężko tak bez wizualizacji :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ma zdjęć, a szkooda. Ale mimo wszystko - pozycja bardzo praktyczna :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva