TRYB JASNY/CIEMNY

Idealna dieta w hipoglikemii reaktywnej. Czy dieta ketogenna jest zalecana?

Hipoglikemia reaktywna i dieta przy tym schorzeniu - dziś kolejny wpis na specjalne życzenie czytelników. Jaka dieta jest najlepsza w przypadku osób z hipoglikemią reaktywną? Czy dieta ketogenna jest zalecana? Sprawdźmy!

Zaburzenia gospodarki węglowodanowej to plaga XXI wieku. Czynniki, które zwiększają ryzyko ich wystąpienia to przede wszystkim nieprawidłowy styl życia, niezbilansowana dieta bogata w cukry proste, brak aktywności fizycznej czy stres. 

Hipoglikemia reaktywna
Hipoglikemia reaktywna została po raz pierwszy opisana przez Seale Harrisa w roku 1924 jako schorzenie następujące po insulinooporności i hiperinsulinemii. To schorzenie, które objawia się obniżeniem stężenia glukozy we krwi. Towarzyszą mu objawy niedocukrzenia, które pojawiają się po 3-5h po posiłku u osób nie będących cukrzykami (Hall i in., 2020). 

Jak zdiagnozować hipoglikemię reaktywną?
Hipoglikemia reaktywna przez fakt, że występuje wiele nieswoistych i różnych objawów jest często błędnie diagnozowana u pacjenta. Wywiad żywieniowo-objawowy, a także analiza trybu życia powinna być główną podstawą do diagnozy. Nie ma jednoznacznie ustalonego progu poziomu cukru we krwi od którego definiuje się hipoglikemię, niektórzy podają od 40 do 70mg/dl. Aby można było mówić o hipoglikemii reaktywnej należy spełnić kryteria tzw. triady Wipple'a:
  • spadek stężenia glukozy w surowicy krwi
  • wystąpienie objawów świadczących o niedocukrzeniu
  • ustąpienie symptomów niedocukrzenia po spożyciu posiłku
Często przeprowadza się testy obciążenia glukozą, aby wykreślić profile glikemii i insulinemii (Hall i in., 2020). 

Objawy hipoglikemii reaktywnej
  • niepokój, drżenie rąk, 
  • wzmożona potliwość,
  • kołatanie serca, bladość, nerwowość, 
  • wzrost ciśnienia tętniczego,
  • zaburzenia orientacji, zaburzenia mowy, 
  • upośledzenie ostrości widzenia, 
  • pogorszenie pamięci i koncentracji, omdlenia
  • przewlekłe zmęczenie
  • bóle głowy, depresja i stany lękowe (Hall i in., 2020)
U kogo może wystąpić hipoglikemia?
  • u osób z nieprawidłową dietą/stylem życia
  • u osób przepracowujących się
  • u osób żyjących w chronicznym stresie
  • u osób z nadwagą/otyłością
  • u osób z IO i hiperinsulinemią oraz stanem przedcukrzycowym
  • u osób po zabiegach w obrębie układu pokarmowego i u osób z problemami gastrologicznymi
  • u osób po gastrektomii, wagotomii, pyloroplastyce, resekcji przełyku lub żołądka, 
  • u osób z wrzodami żołądka
  • u osób z nieprawidłową perystaltyką jelit
  • u osób z zaburzeniami pracy hormonu GLP-1
  • u osób z glukozurią nerkową (często jako wynik stosowania leków hormonalnych lub innych)
  • u osób z nieprawidłową sekrecją glukagonu
  • u osób z nadmierną kolonizacją Helicobacter pylori (Hall i in., 2020) 

Dieta przy hipoglikemii reaktywnej
Dieta to kluczowy element w procesie leczenia. Należy zadbać nie tylko o kompozycję posiłków, ale również ich regularność, aby zapobiec epizodom niedocukrzenia (Hall i in., 2020). Aktualnie brak wytycznych modelu żywienia. Indywidualne podejście to najlepsze rozwiązanie w postępowaniu dietetycznym. Najczęściej zalecane są diety o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, które korzystnie wpływają na stężenie glukozy i insuliny po posiłku. Posiłki powinny być zbilansowane i bogate w błonnik oraz węglowodany o niskim ładunku glikemicznym, a także białko i zdrowy tłuszcz. Powinny być spożywane regularnie w odstępach około 3 godziny. Posiłki nie mogą być zbyt duże, a pomiędzy nimi nie powinny być spożywane słodkie soki, napoje czy inne wysokocukrowe przekąski. Również używki takie jak alkohol i tytoń powinny być ograniczone (Hall i in., 2020).

Dieta obejmuje:
  • równo rozłożone posiłki pod kątem węglowodanów, objętości i kalorii
  • regularne posiłki (przekąski ujęte jako posiłek, a nie podjadanie) w równych odstępach, najlepiej 3 godzinnych
  • brak okresów postów
  • dobra podaż błonnika
  • dobra kompozycja posiłków: obecne węglowodany złożone o niskim ładunku glikemicznym, dobra porcja pełnowartościowego białka, zdrowe kwasy tłuszczowe
  • ograniczenie używek, słodyczy, niezdrowych fastfoodów

Dieta ketogenna jako rozwiązanie?
Niestety nie. Na dziś dzień hipoglikemia reaktywna jest oficjalnie przeciwwskazaniem do diety ketogennej (mówimy głównie o klasycznej odmianie - adaptacji i diety ketogennej po adaptacji) (Watanabe i in., 2020). Naukowcy wciąż wyrażają obawy o stosowanie tej diety zarówno w przypadkach hipoglikemii w cukrzycy typu 1 jak i hipoglikemii reaktywnej oraz każdej innej hipoglikemii, która nie ma zdiagnozowanej podstawy. Silne ograniczenie spożycia węglowodanów może silnie pogorszyć epizody niedocukrzenia i zwiększyć ich ilość, co grozi pogorszeniem stanu zdrowia, omdleniami, bezustannym stanem zmęczenia itp.



CIEKAWOSTKA: Spadek cukru w trakcie treningu a hipoglikemia reaktywna - nie myl pojęć!
Warto umieć odróżnić epizod niedocukrzenia w hipoglikemii reaktywnej od tego na czczo/podczas treningu. U osób bardzo aktywnych poziom cukru może spaść w trakcie długotrwałego i intensywnego treningu nawet do 30-50mg/dl. Szczególnie przy braku nawodnienia, elektrolitów i w zależności od posiłku przed treningowego. Jeśli epizod niedocukrzenia około treningowy powtarza się - należy wykonać diagnostykę lekarską (Hall i in., 2020).


Podsumowanie: Hipoglikemia nie jest łatwa do okiełznania, ale prawidłowa diety i poprawki w stylu życia - dają ogromne efekty w procesie leczenia nawet bez stosowania leków (ale zawsze we współpracy ze specjalistą!). Zmiana diety na dietę bardzoniskowęglowodanową może okazać się katastroficzna w skutkach. Również z mojej własnej praktyki dietetycznej płyną podobne obserwacje - dużo lepiej sprawdza się dieta niskowęglowodanowa/paleo/o niskim IG. niż dieta ketogenna. Nie wyrażamy zgody na dietę ketogenną u osób z hipoglikemią bez diagnozy czy z hipoglikemią reaktywną i w takich przypadkach zawsze wspomagamy zdrowie dietą lowcarb, nieketogenną. 

Jeśli szukasz pomocy, cierpisz na hipoglikemię i chcesz spróbować diety niskowęglowodanowej - napisz do mojego zespołu tutaj [KLIK].

Literatura

Marianna Hall, Magdalena Walicka, Iwona Traczyk, Hipoglikemia rekatywna jako choroba xxi wieku w ujęciu interdyscyplinarnym reactive hypoglycemia – an interdisciplinary approach of the disease of xxi century,Wiadomości Lekarskie 2020, tom LXXIII, nr 2

Watanabe M., Tuccinardi D., Ernesti I., et al. Scientific evidence underlying contraindication to the ketogenic diet: An update. Obesiti Reviews, 2020, 21: e3053.


Miłej lektury!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

  1. Nie mam tego problemu na szczęście, ale bardzo ciekawy i obszerny wpis, na pewno komuś się przyda:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva