TRYB JASNY/CIEMNY

Tort o smaku gorzkiej czekolady przełamany galaretką i owocami

Mój torcik urodzinowy właśnie wpadł na bloga! Mam nadzieję, że Wam się spodoba :)  Będzie idealny dla fanów gorzkiej czekolady!

Przepis na 8 porcji (malutka tortownica o średnicy 18 cm):
BISZKOPT

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm:
  • 4 jaja
  • 20 g mąki kokosowej
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego 
  • 50 g mleka migdałowego lub kokosowego (nie śmietanki tylko płynne)
  • 15 g kakao (ja użyłam aż 25g i miałam bardzo kakaowy biszkopt, bo taki lubię, ale dla niektórych może być zdecydowanie zbyt gorzki, więc warto dodać wg uznania)
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: kilka kropel ulubionego olejku (migdałowy, rumowy lub ziarenka z laski wanilii)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej dodać chociaż 2-3 łyżki, aby białka ładnie się ubiły)
Rozdzielić jaja na żółtka i białka. Białka ubić ze słodzidłem na puszystą masę.

Tym samym mikserem zmikować pozostałe składniki (tylko do połączenia na gładką masę).


Następnie delikatnie zmikować na małych obrotach z ubitymi białkami.
Przelać masę do tortownicy (silikonowa lub inna natłuszczona, wyłożona papierem do pieczenia). Piec około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

Na zdjęciu poniżej pokazany biszkopt z całej porcji z przepisu tutaj [KLIK]. Ja użyłam połowy przepisu (zamiast z 8 to z 4 jaj). 


Przepis na nadzienie do mini torcika:
  • 150 g kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego/jogurtu kokosowego bez cukru
  • 50 g pasty kokosowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 250 g borówek
  • 500 g galaretki bez cukru (użyłam malinowej)
  • opcjonalnie: kilka kropel ulubionego olejku (migdałowy, rumowy lub ziarenka z laski wanilii)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej dodać i spróbować samemu czy masa smakuje, ja nie dodałam nic)

Pastę kokosową rozpuścić, dodać wiórki i śmietanę/mleczko kokosowe/jogurt. Wymieszać. 
Wyłożyć prawie całą masę na spód biszkoptu. 
Następnie wysypać borówki i przykryć resztką masy. 
Na masę wyłożyć tężejącą galaretkę.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu (ja swój poszarpałam jak na kopiec kreta). 

Przepis na polewę:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g mleczka kokosowego lub śmietanki 36% (aby polewa nie była tak twarda po zastygnięciu)
  • 50 g wiórków (można pominąć, ja chciałam uzyskać grubszą warstwę polewy o smaku kokosa)
Rozpuścić składniki w garneczku, dodać wiórki, ostudzić i wylać na tort. 
Umieścić torcik w lodówce na kilka godzin, aby zastygł (zwłaszcza po to, aby stężała galaretka i polewa). 
Jeśli chcecie słodszy torcik użyjcie śmietanki 36% do nadzienia! Ja użyłam jogurtu kokosowego i uzyskałam kwaśno-słodką masę kokosową :) Dla mnie pycha! Można użyć malin i malinowej galaretki, aby stworzyć bardziej spójne smakowo połączenie. Warto wyjąć go wcześniej z lodówki przed podaniem. 
Makro (1 z 8 porcji z jogurtem kokosowym bez cukru): około 375 kcal
B: 10,1
T: 31
W: 10,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Chciał(a)byś mnie wesprzeć?
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva