TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowe gofry z kremem kokosowym

Czekoladowe z nutką cynamonu i gęstym, kremowym musem z kokosa... Mhm💙  Trochę pokombinowany przepis na chlebek z wersji tutaj [klik]. Oryginalny przepis na chlebek z wiórek pochodzi z bloga towsrodku.pl


Przepis (na 2 grube gofry lub 3 cienkie):
  • 2 jaja
  • 40g wiórek kokosowych
  • 20g masła/oleju kokosowego
  • 5-10g kakao (10g daje posmak mocno gorzkiej czekolady)
  • szczypta proszku do pieczenia/sody lub nic (i tak ładnie rosną)
  • szczypta cynamonu, kawy lub innej aromatycznej przyprawy

Wiórki zmielić/zblenderować razem z masłem/olejem w młynku do kawy lub mocnym blenderze. Dodać resztę składników i wymieszać. Upiec w gofrownicy.

Krem kokosowy:
  • 40g wiórek kokosowych
  • 10g oleju kokosowego/masła
  • 30ml domowego mleka roślinnego lub wody
  • łyżka-dwie erytrolu/ksylitolu/stewii

Podobnie jak wyżej wszystko razem zmielić/zblenderować aż powstanie gęsty i lepki krem podobny konsystencją do masła z awokado.

Z podanego przepisu wychodzą bardzo sycące, ale ciężkie gofry. Wilgotny krem sprawia, że stają się miękkie.

Jeśli szukacie lekkich i chrupiących zajrzyjcie tutaj: Gofry na mleczku [klik].

 Makro (2 gofry z kremem): 
B: 20,5
T 93
W:7,4*


*Uwaga: wiórki kokosowe mogą mieć różną zawartość węglowodanów w zależności od firmy. 
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva