Polecany post

Czekoladowy blok z bakaliami

piątek, 7 lutego 2020

Zupa chińska z kapustą pekińską, makaronem i kiełkami fasoli mung

Polubiłam orientalne smaki! Czas na kolejną odsłonę kuchni azjatyckiej. Tym razem w postaci lekkiej zupy chińskiej na wywarze z kości z dodatkiem makaronu konjac i innych pyszności :) Mniam! Cudownie rozgrzewa, tylko 30 kcal na porcję, a przepis niesamowicie prosty :)

Przepis na 4 porcje:
  • paczka makaronu konjac (200 g netto)
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 2 litry wywaru na kościach wieprzowo-wołowych (lub rosół; o tym jak policzyć makro wywaru pisałam tutaj: www.ketoreva.pl [klik], przepis na domowy rosół tutaj [klik])
  • łyżeczka soli, duża porcja pieprzu, pół płaskiej łyżeczki chili
Ugotować wywar na kościach lub przygotować rosół. Pod koniec gotowania doprawić wywar, dodać odsączony z zalewy makaron konjac, posiekaną kapustkę pekińską oraz kiełki fasoli mung. Od razu po dodaniu zdjąć z gazu i podawać na gorąco (tak, aby kiełki i kapusta były chrupiące). Można podać z poszarpanym mięsem z rosołu lub mięsem z gotowanych kości z wywaru.

Makro (1 porcja bez wliczonego wywaru i mięsa z kości): około 30 kcal
B: 1,8
T: 0,6
W: 3,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print