Polecany post

Ajurwedyjski napój "Złote mleko"

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 10 czerwca 2017

Czekoladowe ciasto z cukinią

Czekolada czyli kakaowiec. Cukinia czyli warzywo. Więc to ciasto można nazwać pieczoną sałatką? 😊 A tak całkiem serio...Jest przepyszne! Wilgotne jak brownie, delikatne jak mus czekoladowy, a do tego niesamowicie pachnie rumem. O smaku nie wspomnę. Są chętni spróbować?:)
Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm:

  • 5 jaj
  • 50 g mąki kokosowej
  • 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego 
  • 400 g startej cukinii (waga przed odciśnięciem z nadmiaru wody)
  • 30 g kakao
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki do ubicia białek i żółtek dadzą delikatnie słodki smak)
  • opcjonalnie (cynamon, kardamon, anyż, aromat waniliowy, cytrynowy itp)
  • 1,5-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka rumu lub pół łyżeczki aromatu rumowego

Ubić białka z dużą szczyptą soli i słodzidłem.

Oddzielnie ubić żółtka ze słodzidłem.


Następnie do żółtek dodać mąkę, olej, kakao i odciśniętą cukinię (nie trzeba odciskać jej, aż na "suchy wiór", wystarczy z nadmiaru wody).
Wymieszać całość, a potem delikatnie wmieszać białka.
Piec około 1h w 180 stopniach w tortownicy.
Nie ma sensu sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone, bo będzie wilgotne :) Do ciasta można przygotować polewę z przepisu tutaj [klik].
Ciasto ma niesamowity aromat rumu, jest mięciutkie, wilgotne. Najlepiej przechowywać je w lodówce:) 
Makro (1 kawałek ciasta z 8) : około 200 kcal
B: 6,7
T: 17,3
W: 3,7


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

16 komentarzy:

  1. Zapomniałam dać olej i wyszedł mi pyszny biszkopt :-) Podałam z kremem z bitej śmietany i mascarponę. Palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z olejem tylko taka różnica, że wychodzi bardziej wilgotne. Fajny pomysł na podanie :) Smacznego :)

      Usuń
  2. Czy mogłabyś zrobić na blogu wersję do wydruku ze skróconym przepisem bez zdjęć???
    To ciasto będzie moje :) Jeśli nie dzisiaj to w najbliższych dniach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na darmowej wersji bloga nie działa niestety przycisk bezpośredniego drukowania przepisu. Sprawdzałam wiele razy i nic z tego nie wyszło:(

      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Witam, jakiego używasz kakao,bo moje nieodtluszczone nie ma takiego ładnego koloru?
      Mi masa wyszła dość sucha-chyba za bardzo przyłożyłam się do odciśniecia cukinii

      Usuń
    3. Używam tego popularnego Deco lub Magnetic. Standardowe z większych marketów.
      A co do ciasta... nikt mi nigdy nie napisał, że wyszło suche. Prędzej, że zbyt wilgotne jak Brownie. A na pewno był dodany olej? To zazwyczaj on daje wilgotność ciastom :)

      Cukinii faktycznie nie trzeba odciskać aż na suchy wiór (może powinnam o tym też napisać-zaraz poprawię). Chodzi o to, żeby nie płynęła wodą. Jeśli chodzi o pochłanianie płynów to dużą rolę gra też mąką kokosowa, ale w porównaniu do reszty składników nie ma jej tak dużo, żeby wciągnęła wszystko co mokre... Coś nie zagrało :( Może drugie podejście się uda?

      Pozdrawiam i mam nadzieję, że wyjaśniłam problem :)

      Usuń
  3. Własnie zrobiłam to ciasto. Jeny! Ono jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Na zdrowie:)!

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. to moje pierwsze ciasto w życiu i nie dość, że wyszło, to jeszcze JEST DOBRE (a kucharka ze mnie jest taka, jak z chleba jest danie keto, więc to taki mały cud) 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Na zdrówko:)

      Pozdrawiam serdecznie i oby więcej udanych wypieków od Revy:)

      Usuń
  5. Super ciasto! Z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować!

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Polecam! Ciasto jest pyszne, duża niespodzianka! Bo smakuje dużo lepiej niż wyglada. Ja piekłam w małej kwadratowej formie i wystarczyło 30 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nie jest zbyt piękne, ale pyszniutkie :) Polecam szczególnie z dodatkiem "czekoladowa polewa" z bloga!

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Super przepis, trudno mi pić kawę bez czegoś słodkiego- lata przyzwyczajeń, ciasto nie powala wyglądem, ale jest zaskakująco dobre

    OdpowiedzUsuń

Print