wtorek, 23 stycznia 2018

Baza diety ketogennej czyli rosół

Od tego przepisu powinnam zacząć, a pojawia się na blogu dopiero teraz. Mam nadzieję, że wybaczycie :)  

Przepis na rosół idealny:
Składniki:
  • Mnóstwo kości: (głównie szpikowe, bo najlepsze pod względem mikroskładników!) wołowych, wieprzowych, drobiowych i innych 
  • Mięso: wołowe, drobiowe, wieprzowe 
  • Warzywa (cebula, korzeń pietruszki, natka pietruszki, marchew, seler, kapusta, por)
  • Zioła, przyprawy (sól, pieprz, kozieradka, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk) 
  • Woda (zalewamy tak, by mięso było przykryte)
Mój ulubiony rosół składa się z: 
  • kości szpikowych wołowych, kości wieprzowych (żeberka) 
  • korpusu kaczki, korpusu kurczaka, łapek kurzych, serduszek drobiowych
  • 2 przypalonych na palniku cebul, małego korzenia pietruszki i marchewki, dużej garści natki pietruszki, sporego kawałka selera i pora oraz kapusty 
  • dużej porcji soli, pieprzu, 5 liści laurowych, małej garści ziela angielskiego, łyżeczki kozieradki (nasion), łyżeczki lubczyku
Przygotowanie rosołu zaczynamy od obrania warzyw oraz namoczenia kości i mięsa w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie do wysokiego i dużego garnka wrzucamy całą porcję mięsa z kośćmi, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, warzywa i gotujemy na dość dużym gazie. 
Po około 20-30 min rosół zacznie "uciekać z garnka". Zmniejszamy gaz na tyle, by ledwo bulgotał i gotujemy dalej (już bez pilnowania, czasem zerkając). Po około 2h możemy wyciągnąć ugotowane mięso drobiowe oraz warzywa. Pozostałe mięso i kości gotujemy dalej przez jeszcze kilka godzin (około 4-5 h). Najlepszy rosół to ten gotowany bardzo długo. Najlepiej użyć wolnowaru. Tak przygotowany wywar pijemy w ciągu dnia w ilości około 2-3 kubków :)

Często podkreślam rolę rosołu i uwierzcie mi, że to podstawa. Sama odczuwam ogromną różnicę, gdy tylko przestaję go pić, więc WARTO! :)


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

16 komentarzy:

  1. @skrzypczykowa19 lutego 2018 20:31

    hej :)
    bede robic w wolnowarze (8l) z kosci wolowych, szpondra, laty i golonka, jakies tam chrzastki tez wrzuce i oczywiscie dodam marchew, seler naciowy i cebule
    tylko jak obliczyc makro takiego wywaru ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie będzie niestety łatwo. Jedyne co można zrobić to zliczyć mięso przed gotowaniem albo przyjąć orientacyjnie wartości.

      Pozdrawiam ;)

      Usuń
    2. @skrzypczykowa19 lutego 2018 21:39

      dziekuje !
      a w sumie to mysle ze policze tylko warzywa, bo na wegle trzeba przeciez uwazac a nie na tluszcz :)

      Usuń
    3. Myślę, że to będzie znikoma ilość jeśli nie jesz tych warzyw ugotowanych ;)

      Usuń
  2. Na adaptacji rosół to podstawa - to fakt niezaprzeczalny. A co później, na redukcji np? Czy też dobrze jest go pić codziennie? Nie wyobrażam sobie dnia bez kubeczka rosołku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem rosół zawsze i wszędzie będzie dobrym pomysłem;)

      Pozdrawiam i na zdrowie ;)

      Usuń
  3. A jak wygląda makro rosołu z takiego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około B:1 T:2 W:0 na 100g, ale ciężko dokładnie stwierdzić. Znalazłam kiedyś te dane dla wywaru z kości. Ale tutaj są zmieszane i kości i mięso, więc będą nieco inne. Niestety trzeba by to zbadać w laboratorium.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Apropo makro to ja bym proponował policzyć tak, że warzymy mięso i warzywa przed a potem po gotowaniu. Mamy wtedy ile "uciekło" do wywaru i dodajemy w jakimś fitatu czy innym i jest makro. Chociaż tak mniej więcej orientacyjnie będzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie będzie zbyt dobry sposób, gdyż nie wiadomo ile białek, tłuszczy i węglowodanów przejdzie do wywaru. Warzywa i tak większość osób po wygotowaniu wyrzuca. Waga przed i waga po-niewiele da. Szczególnie, że każde warzywo inaczej zaciąga wodę... Żeby zmierzyć takie wartości należałoby użyć pewnie kalorymetru.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Nie mogę znaleźć nic na temat dlaczego ten rosół jest taki ważny na adaptacji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wywar z kości czyli taki rosół zawiera mnóstwo mikroelementów takich jak np sód, potas i wiele innych, które trzeba uzupełniać na każdej diecie, ale szczególnie na niskowęglowodanowej (ponieważ tracimy je wraz z utratą wody).

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Po co moczyć kości i mięso przed gotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyniosłam taki sposób z domu... Głównie po to, by pozbyć się ewentualnych resztek krwi, która rozpuści się w wodzie i zostanie wylana, a czyste mięso pójdzie do gotowania :) Jeśli mięsko jest oczyszczone i umyte to zbędna rzecz.

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Skoro trudno policzyć makro i kcal takiego bulionu to jak pilnować kalorii na redukcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stosowałam wyjście w stylu: "Zostawię 150 kcal z całego pułapu na codzienny talerz rosołu". Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z przypadkowych danych na rosół z jakiegoś kalkulatora internetowego. Niestety oba rozwiązania nie będą idealne. Polecam zerknąć na mój artykuł o tytule "Badania żywności".

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Print