TRYB JASNY/CIEMNY

Kremowy sernik a'la nowojorski z czekoladową polewą (keto, bez mąki i zagęstników)

Kto czeka na ten sernik? Już jest! Zerkajcie niżej.... Ahh jest tak kremowy, wilgotny, pyszny! Moje ulubione serniki to właśnie te kremowe! A ten jest najbardziej kremowy ze wszystkich jakie zrobiłam:) I robi się go tak prosto jak większość moich przepisów: po prostu zmieszajcie wszystko razem!

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 1 kilogram sera (użyłam sera z wiaderka już zmielonego)
  • 6 całych jaj
  • 3 żółtka
  • 1 mała cytryna (sok i skórka)
  • 200 g śmietany kwaśnej lub mleczka kokosowego lub jogurtu kokosowego (najlepiej użyć jogurtu lub śmietany, aby smak był nieco kwaśny)
  • erytrol/ksylitol/stewia do smaku
  • dodatkowo ulubiony aromat: ja użyłam aromatu w kropelkach o smaku creme brulee 
*Zawsze używam erytrolu w takiej ilości jaka mi odpowiada, po prostu wsypuję, mieszam i kosztuję, w razie potrzeby mogę dodać więcej i tak polecam zrobić. Do tego przepisu użyłam trochę więcej - około 5-6 łyżek, ponieważ chciałam, aby sernik zjadła rodzina.

Piekarnik nastawić na 180 stopni (funkcja góra, dół). Wycisnąć sok z cytryny, a wcześniej zetrzeć skórkę. A następnie wszystkie składniki połączyć mikserem na gładką masę. Masa wyjdzie bardzo rzadka, lejąca się, ale tak ma być.

Do sernika można zrobić spód np. z przepisu tutaj: KLIK. Nie podpiekałabym wcześniej spodu, gdybym go użyła. Ale moim zdaniem ten sernik nie potrzebuje spodu.

Wylać masę do tortownicy lub foremki. UWAGA! Sernik rośnie w piekarniku, więc brzegi warto wyłożyć papierem do pieczenia (inaczej trzeba pilnować sernika w piekarniku). Sernik jest pieczony "na parze", co oznacza, że kratę, gdzie postawimy formę z sernikiem należy umieścić na środkowej półce, a pod nią należy wstawić blachę do której należy wylać gorącej, zagotowanej wody. 
Do tak przygotowanego piekarnika nagrzanego na 180 stopni wstawić sernik i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec godzinę. Następnie sprawdzić czy wierzch sernika dalej wygląda na płynny (lepiej nie otwierać piekarnika, choć ja to robię i też wychodzi super), jeśli jest dalej płynny to piec jeszcze 15-20 minut w 120 stopniach. Wody w blaszce powinno być na tyle dużo, aby nie musieć dolewać w trakcie pieczenia. Woda nie może całkowicie wyparować.
Nie trzeba go piec dłużej jeśli ma delikatnie przypieczone brzegi. Studzić w zamkniętym piekarniku (para uwalniająca się podczas studzenia sprawia, że będzie jeszcze bardziej wilgotny i kremowy). Następnie wyjąć i oblać polewą. Sernik po upieczeniu dalej jest o konsystencji galarety (trochę się trzęsie), ale bez obaw, bo w lodówce stężeje.

Przepis na polewę i dekorację:
  • 50 g orzechów laskowych i 20 g płatków migdałowych
  • polewa to stopiona czekolada gorzka 85% z 80 g mleka kokosowego

Czekoladę rozpuścić razem z mleczkiem na malutkim ogniu. Wylać na przestudzony sernik. Udekorować rozgniecionymi orzechami i płatkami migdałowymi.
Polewę z drugiego przepisu najlepiej najpierw trochę przestudzić, a następnie wylać na sernik.
Sernik warto wstawić na całą noc do lodówki i dopiero kroić.  
Sernik jest niesamowicie kremowy i gładki!
Po prostu przepyszny, rozpływa się w ustach!

Makro (1 z  porcji): około kcal
B: 
T: 
W: 

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Chciał(a)byś mnie wesprzeć?
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva