Ciasto "Delicja"
Ciachooo! Wilgotny biszkopt, delikatna galaretka i pyszna polewa czekoladowa. Trio idealne na Sylwestra. To jak, robimy?:) Porcja idealna dla 5 osób, mała tortownica, szybko znika :)![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPuTZYc_UemsehLwM6IOqCiPdsaBIoPODlL3NA_du85e8uQECEkPlMtqSaJmq72DwKFKPC_pej5CEOUT4vv8HTEO7RwRzEr58MQzvUy8SSLSfcWbBXCqQx5o3LA3LWn6OGdy9wf2TnWK4/s16000/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPuTZYc_UemsehLwM6IOqCiPdsaBIoPODlL3NA_du85e8uQECEkPlMtqSaJmq72DwKFKPC_pej5CEOUT4vv8HTEO7RwRzEr58MQzvUy8SSLSfcWbBXCqQx5o3LA3LWn6OGdy9wf2TnWK4/s16000/1.jpg)
Przepis na małą tortownicę o średnicy 18 cm (8 kawałków):
Biszkopt:
- 4 jaja
- 200 g mleka migdałowego (lub kokosowego, płynnego, nie gęstego z puszki)
- 70 g mąki kokosowej
- 50 g odżywki białkowej (użyłam odżywki wpc ze sklepu tutaj [klik], można kupić z rabatem 12% na hasło: reva12)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Sprawdzić czy tortownica jest szczelna. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOFgh7f1hhqWpzdHs-u7ynE4NnP0w4B8ujJ0GclJml80HYLPKYadTntIr2whVXEMXI2QwBEjl631zkpa59GtWDy7CY1OaS9P70N8eV1fiKpXGoQV7VlJ16MuijdNTH_257p30Q1ffKCVg/w470-h640/134072283_220869499478453_8301207580770163083_n.jpg)
Masa z galaretką:
- 400 g przygotowanej galaretki bez cukru (użyłam o smaku ananasa, można użyć malinowej lub innej, można dostać w marketach lub w sklepie tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 200 g czyli 1 cała pomarańcza (oczywiście można zastąpić innymi owocami niskowęglowodanowymi)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Galaretkę rozpuścić w 400 g wody i ostudzić. W przypadku galaretki bez cukru i dodatków warto dodać odrobinę słodzidła.
Na biszkopt wyłożyć obroną i pokrojoną w dowolne kawałki pomarańczę. Przygotowaną i ostudzoną galaretkę wylać na nakłuty wykałaczką biszkopt z kawałkami pomarańczy (biszkopt powinien wypić sporo galaretki i taki jest cel). Wstawić do lodówki na około 3-4h.
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej 85%
- 30 g oleju kokosowego ze słoika (można dostać w sklepie tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
Czekoladę rozpuścić z olejem i ostudzić. Wylać delikatnie na zastygnięte ciasto. Schłodzić do zastygnięcia czekolady.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnts545yMt0uk2G_I8eoJmfzEq-0tYbIFTx9MYMzyBZMQfcZoS7-1vE9ZafpBBeJx3FB-5bh6UA2LTvujhPBzK4I42xmjtN4R9I7lb1Zg8TIq376f89bDWlJvoUlSVzTTtmTdxPjRHEUQ/w640-h434/2.jpg)
Ciacho jest przepyszne :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJA5t1uYI3PudXSj80OfzgkSoeGr8DJbCKfis-48UdabQJH02nSQEyOiqOd2Qcqu8-EZXTt__oMvqw8LrL6Wk04HqjWP8Bynq1TKOVSzJKmuRb9zOG6uj2ffZAtmSsY2Jsaxe7x3jIDiE/w426-h640/3.jpg)
Nakłuty biszkopt bardzo mocno nasiąka galaretką i staje się delikatny i wilgotny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbdLblbtNbGxh_kuZO1ioFrH1-JO7X_rZ_-FjSxr8jnOetEVf94OX15DbABvpgUJaVkHsZYcZU7DH40r5nEjhjp50Upi-H6T_U4bhI1wXM6Q0so3iNd-3YpWlQqPIDom2nVYeNiyAk41o/w640-h426/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwNdwnZzIm911vTQpbVGVujuEOxm23JqucnPS_dAWo6pEbqJZdZ6HC1QKMdJ5sUZ0QyK5vGTy4wC8spaDVxzqEgihqmEjvw8PSdB3GGx0h7xfCkXCKlHfVD-IAb7r1Huym8AB2-fVPvPc/w640-h426/4.jpg)
Makro (1 z 8 porcji): około 199 kcal
B: 13,9
T: 11,8
W: 6,5*
W: 6,5*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
![]() |
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Czym mogę zastąpić odżywkę białkową?
OdpowiedzUsuńNa blogu jest co najmniej kilkanaście różnych ciast biszkoptowych i przepisów na biszkopty. Zapraszam do przejrzenia bloga:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!