TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka z indykiem, suszoną szynką i kawałkami dyni

Święta tuż tuż, ale na zapiekankę chyba znajdziemy czas? Łapcie przepyszny przepis z mięsem mielonym, kawałkami pieczonej dyni oraz odrobinką suszonej szynki:) Zapiekanka syci na cały dzień!

Przepis na 2 zapiekanki:
  • 1 bagietka z przepisu tutaj [klik] przygotowana bez masła i czosnku
  • 150 g mięsa mielonego z piersi indyka (można użyć innego)
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g dyni hokkaido
  • 30 g czyli 1 spora pieczarka
  • 20 g suszonej szynki (można dostać tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12) 
  • 30 g przecieru pomidorowego
  • szczypta chili, odrobina bazylii i oregano do posypania, sól, pieprz, papryka słodka do smaku
Dynię pokroić w małą kostkę Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 10 minut. W tym czasie mięso mielone wyrobić z przyprawami. Bagietkę przekroić wzdłuż i posmarować przecierem. Ułożyć mięso mielone, następnie małe kawałki pokrojonej suszonej szynki i pieczarki, a następnie kawałki dyni wyjętej z piekarnika. Posypać przyprawami i serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec około 20-25 minut, aż mięso nie będzie surowe, a zapiekana upieczona.
Zapiekanka jest przepyszna!
Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno.
Makro (1 z 2 porcji): około 531 kcal
B: 57,5
T: 24,4
W: 11,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Mięso mielone można zastąpić innym, aby zmienić proporcje makroskładników.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva