Roladki drobiowe ze szparagami duszone w sosie własnym
Tym razem na blogu nie mój przepis, a mojej mamy! Ja tylko fotografowałam podczas rodzinnego obiadu. Wyszło przepysznie! Wiosennie, lekko i prosto.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4V7wY_aomi2V1HgR6xBH_FFP7zrlZ1z33wMp8TruzgI9SzDLE-MDD3PBtBgQbItUV06KbVyokvtvqiI5eMK52b47AHjHIG2vPxyumcm0spaCWSMQbFpETH3OYTHq_oef3pXXjflLPiluw4SKn7BcqR7llFWynYI8q40fZwAsvFFvUhPWCMvA03rNb/s16000/DSC_0299.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4V7wY_aomi2V1HgR6xBH_FFP7zrlZ1z33wMp8TruzgI9SzDLE-MDD3PBtBgQbItUV06KbVyokvtvqiI5eMK52b47AHjHIG2vPxyumcm0spaCWSMQbFpETH3OYTHq_oef3pXXjflLPiluw4SKn7BcqR7llFWynYI8q40fZwAsvFFvUhPWCMvA03rNb/s16000/DSC_0299.jpg)
Przepis na 10 roladek:
- 700 g piersi z kurczaka bio (użyłam mięsa z bio gospodarstwa tutaj [klik])
- 20 szparagów (2 na roladkę, około 600 gram)
- 150 g wędzonej szynki (1 plasterek na roladkę) (użyłam wędliny ze schabu z bio gospodarstwa tutaj [klik])
- 50 g musztardy (odrobinka na każdą roladkę)
- 125 g mozarelli (mały plasterek mozarelli na roladkę)
- 30 g masła klarowanego
- dodatki: zioła i papryka słodka w dowolnej ilości, duża szczypta chili, liście bazylii, sól, pieprz do smaku
Szparagi krótko zblanszować we wrzątku, nie gotować długo, bo będą jeszcze duszone na patelni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRH40_Gz0HRDvN27UTGNpMYOE8AALCUEQmnQeDhuzMqE0UYR8gSmUdWQ-FlnU8BvdFQXL_pU8aYjsvSjgSJdU38-a-ya9SiVTESsI9oOFhHdjKD5L_TOuvzuGSmimH8H2WUrZg4r5oCKk_ftfoyumqGEx44nHB-_oIUtTW5rVfHczXgkq14XVPMOlA/w370-h640/278140182_664938684572390_7025899483367191319_n.jpg)
Mięso pokroić na 10 plastrów wzdłuż piersi tak, aby były długie i w miarę szerokie. Lekko rozbić na boki i doprawić solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, ułożyć plasterek szynki, mozarelli i 2 szparagi. Zwinąć roladę i przebić wykałaczkami, aby utrzymała strukturę. Na patelni rozgrzać masło i umieścić na nim roladki. Krótko obsmażyć z każdej strony i zalać szklanką wody. Doprawić wg uznania (użyłam łyżeczki słodkiej papryki, ziół, soli i pieprzu oraz odrobinki chili). Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolewać wody. Sos nie wyjdzie zbyt gęsty, ale można go zagęścić śmietanką 36% (jak wiecie ja jej nie używam nigdy w swojej kuchni chyba, że gotuję dla innych). Do duszenia można dorzucić posiekanej cebulki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgz0qsjXGG83Iq4TZfbJ3K9xrnHcwER4yhgedU7vscPQeRYHPH4rwmZQ7K5HpAb_MuM-h8SbdrdmeKzH3qeta6R6A4mSlbKaGs4tfzwC0Zgsi58iTzW3yTf7bs8RkZUM5CCojSzZXLYbrwYvByAp0O7RHiLQFDb6PACL4rC0TEkQsuzYf-AAUz1y-6J/w426-h640/DSC_0301%20(1).jpg)
Roladki smakują pysznie nie tylko na ciepło, ale też na zimno, więc będą smaczną przekąską na imprezę czy na wynos!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRhJO8HRIwHTIauGKL0Bx8U7IKmMAl_LNxW12WP2pQPKnVKhKSWVKRAAxcqklpZCUovQvbmlg2s5z2uOuCdLh9Iq1PTCV-jNVu6vEC7rzYIqWZdyI8oJ-t6nWd8njg3ZIdRP_aGs-_3cOzqjrn3wvnnoOgvh6eulrf14VuoVpSHUS2n1R-YbmthINK/w426-h640/DSC_0293%20(1).jpg)
Udekorowałam rzeżuchą! Idealnie pasuje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgq7KQRpllW0SYUcTATPwr_F2ap9f18TAztWTxcUH072unaTLWvbjodNZ_cudzpwPrlVFPdOvxqabT69GsSQPt6buYBPvB04xXeCQGv9L6DM_YNM3YnBP5-MR2g9PE6xzMtgaMnI2M-3AYni_6MDFOUtfYNwI2Q9H2gfmJnnd7i7ySEOnhxRJQtNyPw/w426-h640/DSC_0289%20(1).jpg)
Z sosem lub bez - są pyyszne. Brakuje tylko dobrej surówki i mamy obiad!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgw_o6mQokZtfsQCods4HKsmpSe1EWvf4j-wxwRNZ1ZePYtXT2GbVs-VQmlV5XPb9PUzpnHJ_EEZyQM-4mxJSqSimDWU0A_16QUZ_J3O0NUqK4gU1qrBSbVao25Fabar3f-4VdrUKDA9Yqv3oiT5DQ3R8ENJ6XRO4jM2xF7hakudwxAZ6d5HPYDHrz9/w640-h426/DSC_0298.jpg)
B: 23,1
T: 7,8
W: 3,1*
W: 3,1*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz