Zielone naleśniki faszerowane szparagami, bazylią i mozarellą
Nowy przepis na niedzielę! Smakowite, zielone naleśniki. Świetnie się prezentują, smakują i bardzo szybko się je robi - same plusy!![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHbpvERyodgIrIH79E0uxtv374hkY5h5LxcydXO4wu5yNT-KSDN87dMaAymi3HwEhjERQGTcYOApXNlL6ofW5yfVNQxeY4Dk0hP3Vjg51nH8Z7Iv62-21s9JxpnAchP9lIE81fLaCsBTTurnAm4TXLs87UPK_O6ZnJnN1C41gULJ71WUGYy3nFkENE/s16000/DSC_0335%20(1).jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHbpvERyodgIrIH79E0uxtv374hkY5h5LxcydXO4wu5yNT-KSDN87dMaAymi3HwEhjERQGTcYOApXNlL6ofW5yfVNQxeY4Dk0hP3Vjg51nH8Z7Iv62-21s9JxpnAchP9lIE81fLaCsBTTurnAm4TXLs87UPK_O6ZnJnN1C41gULJ71WUGYy3nFkENE/s16000/DSC_0335%20(1).jpg)
Przepis na 4-5 sztuk (z przerobionej wersji na słodkie naleśniki tutaj [klik]):
- 4 białka jaj*
- 1 całe jajo
- 50 g świeżego szpinaku
- sól, pieprz, zioła
- 15 g smalcu (lub oleju, masła) do smażenia
Farsz:
- 10 szparagów (300g)
- 1 kulka mozarelli (125g, podzielić całość na 10 plasterków)
- 10 listków bazylii
*Z żółtek można zrobić kogel mogel z przepis tutaj [klik] lub paschę z przepisu tutaj [klik]. Na blogu są też lody z żółtek oraz ciasto z żółtek.
Wszystkie składniki na naleśniki razem zblendować przez minutkę na gładką, rzadką masę w wysokim naczyniu.
Można też zrobić naleśniki w taki sam sposób z całych jaj w proporcji: 1 jajo do 10 g szpinaku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEGE79kHIroema2bnfpzjW8NRxbcdY_dzMJKGwuPg8xxsmUdDi07Zp4y4ncV9dVn1YEhB6zahUunX9M0_e4hb064MAzYBWEhO4wd96yuos6fhbYBS5oNA9rQ9gTRRDTiBxZVE5p-wzEAE/s640/2018-10-27_11.11.56.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiPxnRFcbKnywcZOwxa25GQ8047V-tQVTqHRj_ZD-GOcbGr8Qx7-WqDkFXwUii5_36K0MjqnkkWBBVdqgHa5RUAMm_PLgd7oM_cHX0RQ-s3Z-maWYAfQ4OKar1DgYHzfOCFSiszaDH-VU/s640/nall.jpg)
Smażyć na rozgrzanej patelni pod przykryciem na rumiany kolor. Wystarczy wylać ciasto z shakera na patelnię i rozprowadzić po patelni (warstwa musi być dość gruba bez prześwitów). Boki naleśników powinny zacząć odchodzić od patelni. Wtedy przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka sekund. Nie powinno być problemów z przewracaniem. Można też spróbować smażyć na "suchej" patelni bez tłuszczu jeśli jest nieprzywieralna.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgf567NZnAAbX56RTiQZ6a3SmASjyQCnDTEceLNuYXHBX1annyR8hnKVIwl6E_4AI0jXpE5aGIyI2VSpbqUe-DDK4Dy7ooqXPTLmtHuySJEThvb9-HonlLc3erKdrhkKpHEgu90eHhI8ac/s640/nal3.jpg)
W międzyczasie ugotować szparagi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhORCJ6q4_ICK1qt2jihqtc_AxU-F6Y61M0AZxBDCQGWG5fvFrD86xss2JMZxInc0lkofpg66GpWpTN9SU803QZnf6mJ8lJnHxoSSGU6X1jWAdIVzEeBk1TmaNbwWiA6Dzm8U-L-5bJ5s19aS1FvvyLz8XWcDqE3BWafix2tTBMQmj-5trjZyZnfFkx/w426-h640/DSC_0336.jpg)
Na każdym naleśniku umieścić 2 liście bazylii, 2 szparagi, 2 plastry mozarelli.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiy5-NM9IRS7o6txWBhOVZkpZIB4Vw0KG528xoMHWsVTmGb3_FX0b5Tqef7IYRDFf0PnAmv7coAHhTHukS5RpsYardTyNFU7QikPmt3gV1Hf4R_7U8MBWLtKtA6CNS67K7m64CYaBWRrky_pl6XOi9-1eORt0yD3KMcjwG8Fdi_zZxgV4YICGqMN1yF/w640-h426/DSC_0339.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_zpE8JnIiXE2f24zEW4QzaEg7d7zbnpbedsrowsPtxQUoeFIG5LpriNTmGZC-Qpf0QYSQQzQjQmOFru5FchHshDB79VMCHMNJKTjp7q3ofJJk4KvcyHdgb-zET0CqZ6RgroaYM79U77fU_a1QnkVl47k-rwWylfp-WWGcOax42D7_ugx-_zJdr2B1/w426-h640/DSC_0337.jpg)
Po zapieczeniu ser będzie ciągnący.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiseJHCvGdOsWWxK3rh10Xj7dH7xsYNs9IsnST-TMuEibFkWrAqrmYjua0wXAZggmCfHDkEdNBUQxClJhw3_BqlFiuv5LvvoxxfUvU-eCGXVofCwRxUC7cBR9t_EwKEjSJMMtPS2tlTfhuqRRS-sBcrNzufy0J_JKbStLqOiwWyOC1ZTjuXJn3LEVqh/w426-h640/DSC_0338.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjW33aLcmoyYufDBHHQJsctM-2TkjPzv6KGttcEsm0DBYh6bFFiqb0dp_oPSqnw57mKeq9mdoah5kRLTux5DaTymaoMx9AVcek2wO7zVxeAfUu5eXf_QQ6iksmF9fOOPnGzrQSLsk-okTiw5yjGGdr829LkfsLPQ2fLtGJql2qXLkyNu1PUEiOjDBUf/w640-h426/DSC_0340.jpg)
B: 11,9
T: 8,3
W: 2,5*
W: 2,5*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Chciałbyś mnie wesprzeć skromną kawą? Możesz postawić mi ją tutaj
Komentarze
Prześlij komentarz