Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 1 października 2017

Szarlotka z bezą i kruszonką bez mąki

Dziś na blogu przepis ze specjalną dedykacją dla wszystkich, którzy nie lubią i nie używają mąki kokosowej, a bazują na wiórkach kokosowych. Podobno niektórzy twierdzą, że mąka kokosowa i zmielone wiórki "zachowują się" w wypiekach tak samo i bez problemu można je zastąpić - jedno drugim. Nie zgadzam się z tym. Jak się o tym przekonać? Chociażby na poniższym przepisie. Wystarczy upiec kruche ciasto z przepisu tutaj [klik] lub w wersji bez nabialu tutaj [klik] i porównać je ze spodem z szarlotki z poniższego przepisu. Efekt? Zupełnie inny :) 


No, ale dziś wersja bez mąki tylko dla Was :) Baaaardzo krucha szarlotka z warstwą cynamonowych jabłek prażonych na patelni oraz warstwą kokosowej bezy i kruszonki. Brzmi zachęcająco? :) Tylko 4 składniki! Wiórki, smalec, jabłka i jaja+dodatki.

Przepis na tortownicę o średnicy 25cm (8 kawałków):


Przepis na spód:
  • 100g zimnego smalcu (lub masła)
  • 200g zmielonych wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • wanilia/aromat waniliowy
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (ok 2-3 łyżeczki)
Wiórki kokosowe należy drobno zmielić, ale nie dopuścić do puszczenia tłuszczu podczas mielenia. Wszystkie składniki zagnieść razem na mokre, gęste ciasto. Schłodzić 30min w lodówce. W tym czasie przygotować kruszonkę i jabłka.

Przepis na kruszonkę:
  • 50g zimnego smalcu (lub masła)
  • 100g wiórków kokosowych 
  • wanilia/aromat waniliowy
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (ok 1-2 łyżeczki)
  • opcjonalnie: chipsy kokosowe (2-3 łyżki)
Wszystkie składniki razem zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30min podobnie jak spód.

Przepis na warstwę jabłek:
  • 300g jabłek (4 małe jabłka)
  • łyżeczka cynamonu
Jabłka cieniutko obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Przełożyć na patelnię i dusić z cynamonem na wolnym ogniu aż stracą nieco soku. Ostudzić. Jeśli jabłka nie są zbyt soczyste można pominąć ten etap. 

Przepis na bezę:
  • 3 białka
  • 50g wiórków kokosowych
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (ok 2-3 łyżeczki)
  • szczypta proszku do pieczenia/sody (również opcjonalnie)
  • spora szczypta soli
Białka ubić z solą na sztywno. Dodać wiórki, opcjonalne słodzidło i chwilę jeszcze miksować. Przygotowanie bezy zostawić na sam koniec, gdy spód i kruszonka będą już schłodzone.

Składanie:
Na spód tortownicy wyłożyć schłodzone ciasto i dokładnie wylepić brzegi. Na tak przygotowanym spodzie umieścić jabłka z cynamonem. Na jabłka delikatnie wyłożyć ubitą na sztywno bezę i całość posypać kruszonką. Całość piec przez 45min w 180stopniach. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.

Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Nie ma idealnie zwartej struktury, ale spokojnie można wyciągać kawałki z foremki. Smak kokosa nie dominuje. Jest jedynie delikatnie wyczuwalny. Do ciasta można dodać również warstwę dżemu lub użyć większej ilości jabłek. 

Poniżej szarlotka z chipsami kokosowymi na górze. Na koniec dobrze jest jeszcze posypać całość zmielonym erytrolem/ksylitolem/stewią :)



Makro (1 kawałek z dodatkiem smalcu bez chipsów kokosowych): 
B: 5,6
T: 49,1
W: 7,9

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

14 komentarzy:

  1. Zrobiłam, ciasto rewelacyjne :) Miałam za mało wiórków, więc na spodzie zamiast, dałam migdały. Góra ściśle jak w przepisie, do białek dałam czubatą łyżkę ksylitolu i długo ubijałam. Myślałam, że kokos nie będzie pasował do jabłek, a wcale nie, smak boski. Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się bardzo, że posmakowało :)

      To prawda. Też się bałam, że kokos zdominuje cały smak ciasta, ale jest jedynie subtelnym tłem dla jabłek i cynamonu.

      Usuń
    2. Bardzo prosze o odp.
      Zaraz koncze miesiac adaptacji,nareszcie czuje sie lekko,mam energię i apetyt spadl.
      Chce zapytac,czy na redukcji moge spożywać ciasta,desery z Pani przepisów? ewentualnie jak dlugo mam unikac takich dobroci chcac schudnac ?
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Wszystko jest bardzo indywidualne. Mogę opowiedzieć jak jest w moim przypadku :) Na początku drogi jadłam bardzo często desery, byłam uzależniona od słodkiego i musiałam "się ratować". Chudłam. A potem nagle wszystko się zatrzymało i chcąc zrzucić jeszcze trochę musiałam odstawić desery i spożywam je aktualnie raz na tydzień lub rzadziej, gdy mam ochotę. Trzeba obserwować na własnym organizmie i ewentualnie przeciwdziałać. Fajny deserek raz na tydzień nie powinien przeszkodzić w redukcji masy ciała, a będzie to fajna i przyjemna dieta. Nic na siłę:)

      Usuń
    4. Dziękuję za odp. :)
      Pani takie pysznosci tu serwuje,ze ciazko przejsc obojetnie :)
      Postaram sie byc rozsadna ze slodkosciami !

      Usuń
    5. Nie ma sprawy. Życzę udanej redukcji i pyszności na talerzu :)

      Usuń
    6. Czy 45 min to nie za dużo?

      Usuń
    7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    8. To zależy od piekarnika i tego jak mocno wypieka. Trzeba obserwować i ewentualnie wyłączyć, gdy zacznie się przypiekać:)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. No i wyszło ;)
    Rzeczywiście mało zwarte, dość kokosowe wg mnie, wierzch mi się trochę spalił, ale zdjęłam to co się zwęgliło :)
    Ten wierzch można pominąć? Bo mi za dużo kokosa i bym do bezy też nie dodała wiórków? Wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One na drugi dzień jest stabilniejsze, lepsze, przechodzi smakiem :) Jeśli piekarnik mocno piecze od góry to trzeba uważać i pilnować niestety wszystkiego. Do bezy nie trzeba wiórków, wierzch też można pominąć. Mam na blogu przepis na ciasto "Pleśniak". Można je zrobić z jabłkami jest podobne do tego :)

      Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków :)

      Usuń
  3. Czy po dodaniu wiorek do ubitych białek, powinny one oklapnac ? Zrobiła mi sie bardziej papka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może piana była zbyt słabo ubita. Trochę opadnie, ale nie, aż na konsystencję papki. Następnym razem trzeba lepiej ubić ze słodzidłem :)


      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Print