TRYB JASNY/CIEMNY

2 składnikowy makaron z patelni

Od jakiegoś czasu coraz częściej jem przeróżne zupy. Trwa sezon na brukselkę, dynię i grzyby, więc czemu by nie korzystać? :) A do zup idealnie pasuje domowy makaron. Tym razem wersja z dodatkiem jedynie łupin babki jajowatej. Wiem, że nie każdy z Was ją lubi, więc w najbliższym czasie być może pojawią się inne przepisy na makaron. Obserwujcie :)

Przepis na 1 porcję:
  • 1 jajo
  • 10g łusek babki jajowatej
  • sól, pieprz, zioła
  • odrobina smalcu/oleju do smażenia
Wszystko razem mieszamy i smażymy na patelni. Ciasto należy cieniutko rozprowadzić na patelni, a po usmażeniu z dwóch stron pokroić na paseczki. 

Makaron świetnie smakuje podany z zupami i sosami. Jest mięciutki i nasiąka smakiem sosu/zupy. Raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić nawet na adaptacji ze względu na ubogą ilość składników (w tym jedynie prawie sam błonnik). 

Być może zauważyliście, że już mam taki przepis na blogu :) Identyczny skład posiada domowa tortilla z przepisu tutaj [klik].

Makro (1 porcja bez dodatku tłuszczu do smażenia): 
B: 6,5
T: 5
W: 0,4

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva