niedziela, 15 października 2017

Czekoladowa rolada z galaretką

Dziś na blogu ciasto SZTOS! Czekoladowa, wilgotna, mięciutka rolada z masą z mascarpone i galaretką. Mhmm.. Brzmi pysznie co? To kto pierwszy spróbuje tego przepisu? :) 
Wielu z Was pewnie już zauważyło, że jest podobny do Kokosowej Kinder Mlecznej Kanapki z przepisu tutaj [klik]. Ale małe modyfikacje sprawiły, że rolada się ładnie zwija i nie łamie. Oba ciasta są pyszne choć zupełnie inne :) 

Przepis na roladę (16 kawałków):

Biszkopt o wymiarach 35x30cm:
  • 3 duże jaja
  • 20g mąki kokosowej
  • 50ml mleka kokosowego lub innego
  • 50g oleju kokosowego
  • 20g ciemnego, gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia/sody
  • 2-3 łyżeczki erytrolu/ksylitolu/stewii
  • opcjonalnie: wanilia, aromat cytrynowy lub inny
W rondelku rozpuścić olej kokosowy z kakao. Ostudzić. Rozdzielić białka i żółtka na 2 miski. Do białek dodać dużą szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie dodać wybrane słodzidło np erytrol i ubijać jeszcze minutę, aż pojawią się smugi. Następnie ubić żółtka (nie trzeba zmieniać końcówek do miksera) aż zbieleją z odrobiną słodzidła. Dodać ostudzoną masę z rondelka, mąkę, proszek/sodę oraz mleko i wymieszać do całkowitego połączenia. Na sam koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć z resztą masy (już bez miksera!). Wyłożyć masę na blaszkę wysmarowaną smalcem czy olejem lub do silikonowej foremki w kształcie prostokąta i  delikatnie rozsmarować na odpowiednie wymiary. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20min. Po upieczeniu roladę zwinąć na ścierce w rulonik jak poniżej i zostawić do ostygnięcia.

 Masa:

  • 300g serka mascarpone lub stała część z puszki z mleczkiem kokosowym
  • 1 galaretka bez cukru* lub 200g świeżych owoców (truskawki, maliny, jagody) i 20g żelatyny/agaru
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, orzechy, pokrojone świeże owoce, kakao, zaparzona kawa, wanilia itp
*Jeśli używamy gotowej galaretki to poza brakiem cukru proszę zwrócić uwagę na jej pełny skład tzn brak konserwantów, E i innych zbędnych dodatków.  

Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu (użyć tylko 300ml wody zamiast 0,5l). 
Jeśli używane są świeże owoce to w 100ml wody rozpuścić żelatynę lub agar, a owoce zblenderować. Połączyć żelatynę z owocami i wstawić do lodówki do stężenia. 

Mascarpone lub twardą część z puszki mleczka kokosowego ubijać mikserem przez ok 2-3 minuty. Dodać przygotowaną galaretkę owocową pokrojoną w kostkę i wymieszać. Rozsmarować masę na roladzie i zwinąć całość jeszcze raz w rulonik. Owinąć roladę w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na koniec posypać kawą/kakao lub mielonym słodzidłem. 

Masa nie potrzebuje dodatkowego dosłodzenia, gdyż jest dość słodka ze względu na dodatek galaretki. W przypadku zastosowania innej masy np mascarpone+kawa warto spróbować masy i ewentualnie dodać odrobinę erytrolu/ksylitolu czy stewii.

Sam biszkopt jest bardzo wilgotny i delikatny, ale można go dodatkowo skropić odrobiną alkoholu.

Makro (1 kawałek z 16 z użyciem mascarpone i galaretki bez cukru): 
B: 3,1
T: 8,9
W: 1,6


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

3 komentarze:

  1. a Czy olej kokosowy można zastąpić zwykłym? np rzepakowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie używam innych niż kokosowy, masło, MCT i smalec, ponieważ nie jestem pewna procesu tłoczenia pozostałych. Lepszą opcją będzie smalec/masło :) A jeśli nie chodzi o właściwości zdrowotne...to tak może być rzepakowy od biedy. Jednak zachęcam, by jednak wybrać inny choćby ten smalec.

      Usuń
    2. Spokojnie mąka kokosowa i kakao zabiją smak smalcu :)

      Usuń

Print