Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

czwartek, 26 października 2017

Proteinowe gofry (bez mąki)

Proteinowe z dodatkiem wiórek kokosowych i odżywki to jedne z najlepszych i najprostszych gofrów jakie zrobiłam w życiu. Dziś przepis dopracowany specjalnie dla Was :) Są bardzo chrupiące i o dziwo wcale nie suche, tak jak większość przepisów z odżywkami. Pyszne zarówno z jak i bez dodatków. Na zdjęciu poniżej porcja z 1 jaja - 4 niepełne gofry z dodatkiem garstki jagód do ciasta:) 



Przepis na 4 duże gofry (lub nawet 5):


  • 2 jaja
  • 20g odżywki białkowej o dowolnym smaku
  • 20g wiórków kokosowych (można pominąć i dodać 10g odżywki więcej) 
  • 40g rozpuszczonego oleju kokosowego/rozpuszczonego masła/MCT
  • szczypta proszku do pieczenia/sody
  • szczypta soli
  • odrobina tłuszczu do posmarowania gofrownicy *
  • opcjonalnie: 5-10g kakao do kakaowych gofrów
  • opcjonalnie: garstka owoców do ciasta

Wszystko razem dokładnie wymieszać i upiec 4-5 gofrów w mocno nagrzanej gofrownicy. Bardzo ważne jest, by wylać TYLKO odrobinę masy i cieniutko je rosmarować, a następnie mocno przyrumienić. Nie wylewać grubej warstwy, bo nie wyjdą tak chrupiące i pyszne. 



*Może nie będzie trzeba smarować gofrownicy, żeby zapobiec przyklejeniu, bo gofry bardzo ładnie odchodzą i nie przywierają.
Makro (cała porcja, 4-5 gofrów bez dodatków): 
B: 29,7
T: 63,9
W: 3,6

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. Zrobilam gofry, nie dodalam kolosu ani oleju koko tylko odzywke,maslo i jajka. Gofry.. stanely mj w gardle, pomimo iz stralam sie je jesc ze smietana, lecz nawet to nie pomoglo. Mialy omletowy jajeczny posmak.. i byly bardzo kruche. Rozczarowalam
    sie. Moze kiedys podejme kolejna próbe , kokosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeśli nie zostały zmniejszone proporcje (suche składniki do mokrych) to właśnie powód "suchości" wypieku. Olej zapewnia, że gofry są dużo fajniejsze, wilgotniejsze. Tym bardziej jeśli jest go w przepisie dość sporo, bo aż 40g.

      Może następnym razem warto zrobić z moich proporcji i wg wskazówek zgodnych z przepisem?:) Dużo osób już robiło i były zadowolone :)

      Pozdrawiam i udanych wypieków!

      Usuń
  2. Odradzam jedynie stosowania odzywek białkowych smakowych, są słodzone m.in suklarozą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety dalej większość odżywek na rynku to czysta sukraloza. Ale widziałam, że zaczynają się pojawiać takie słodzone stewią :) Jest nadzieja :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Czy można zamiast odżywki np więcej wiorkow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą, ale... wymagają wcześniejszego przygotowania. Proponuję zerknąć na przepis "czekoladowe gofry z kremem".

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Pyszne gofry! Użyłam bezsmakowej odżywki i dodałam do ciasta troche mrożonych borówek, właśnie zajadam polane masłem migdałowym. Mam gofrownicę do gofrów belgijskich, więc z podanych proporcji wyszła mi jedna sztuka. Dziękuję za przepis, będę na pewno regularnie go używać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Print