Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

Kolejna opcja dla wielbicieli mięsa w sosie. (Nie)tradycyjne pulpety w sosie ze świeżych pomidorów z bazylią, czosnkiem i pieczarkami. Sos nie jest tak gładki i o jednolitej konsystencji, ponieważ użyłam całych pomidorów razem z pestkami. Ale nie przeszkadza to w jedzeniu :) I tak są pyszne!
Przepis na 25 pulpecików czyli 5 porcji:
  • 0,5kg mięsa mielonego (np z łopatki wieprzowej jak powyżej)
  • 60g cebuli (1 mała cebulka czerwona lub biała)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 400g świeżych pomidorów lub puszka pomidorów (bez dodatku cukru i zbędnych składników)
  • 100g pieczarek
  • 100g smalcu/masła do smażenia
  • 20g mąki kokosowej
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Zblenderować na gładką masę i dusić do momentu wyparowania wody i zgęstnienia. Można wcześniej przetrzeć je przez sitko aby pozbyć się pestek lub od razu użyć pomidorów z puszki i pominąć ten etap.

Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na 20g smalcu. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę jeszcze smażyć, a następnie wszystko przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajo, przyprawy i wyrobiać przez ok 5min aż zacznie całość się lepić. Uformować 25 kuleczek i obtoczyć je w mące kokosowej. *

*Dodatek mąki dobrze jest pominąć na ketoadaptacji.

Na patelni rozgrzać resztę smalcu (80g) i podsmażyć na rumiano kotleciki. Następnie całość przełożyć do gotujących się pomidorów lub (w przypadku użycia gotowych) zalać pomidorami z puszki. Dusić około 20min razem z pieczarkami aż całość zgęstnieje. Doprawić.


Makro (1 porcja, 5 pulpetów z sosem ze świeżych pomidorów): 
B: 22,5
T: 34,8
W: 5,6
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print