TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasteczka dyniowe a'la pierniczki

Dziś na blogu kolejna wersja ciasteczek. Tym razem zupełnie inne, bo nie kruche, a wilgotne, mięciutkie o konsystencji pieników. Z magicznym składnikiem w postaci surowej dyni :)

Przepis na 10 ciasteczek:
*Ciasteczka same w sobie są lekko słodkawe. Proponuję spróbować masy przed pieczeniem i samemu ocenić czy dodać. Ja nie dodaję.

Dynię zblenderować na gładką masę razem z rozpuszczonym i ostudzonym olejem. Połączyć wszystkie składniki i ugnieść kulę z ciasta. 



Wstawić do lodówki na 30min.


Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Odrywać po kawałku ciasta, utoczyć kuleczki i rozgnieść  na blaszce lub rozwałkować pomiędzy folią spożywczą i wycisnąć ciasteczka. Piec około 35min. Zostawić do ostydnięcia na blaszce. Uwaga: są bardzo delikatne! :) Im grubsze tym lepsze.


 Ciasteczka świetnie smakują z sokiem dyniowym z przepisu tutaj [klik]. 


Makro (1 ciasteczko): 
B: 1,7
T: 6,8
W: 1,8
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka. Są przepyszne, mięciutkie,idealne. Na pewno nie raz do nich powrócę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane posty

instagram @keto__reva

Postaw mi kawę na buycoffee.to