wtorek, 31 października 2017

Sok dyniowy jak z Harrego Pottera

Mamy tu jakiś fanów Harrego Pottera? Hmm.. chyba się zgłoszę pierwsza! Jakiś czas temu obiecałam sobie, że gdy tylko pojawi się dynia to obowiązkowo na stół wlatuje sok dyniowy. I jest :)
Przepis na butelkę 0,5l:
  • 200g surowej, obranej ze skórki dynii
  • 300g ciepłej wody
  • pół płaskiej łyżeczki imbiru (lub kawałeczek świeżego startego)
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • sok z połówki cytryny
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
Zblenderować obraną dynię z wodą oraz sokiem z cytryny. Odstawić na 10min aż woda ostygnie, przelać przez sitko i dodać przyprawy. Przed wypiciem dobrze jest wstrząsnąć butelką.

Makro: 
B: 2,7
T: 0,5
W: 10,1 *

*Węglowodanów netto jest na pewno mniej. Niestety żadne źródło nie podaje wartości odżywczych samego soku z dynii.

Ciasteczka ze zdjęcia również znajdziecie na blogu tutaj [klik].

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. a moze odjąc to co zostało na sitku od masy dyni użytej do koktaju? I wtedy zostanie rzeczywista ilosć . nie wiem tylko czy tak można.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł o ile wiadomo jak rozkładają się makroskładniki pomiędzy sok i odpadki :) A tego nie znam niestety.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Print