poniedziałek, 16 września 2019

"Risotto" bolognese

Oszukane "Risotto" i sos Bolognese? Czy da się to połączyć i stworzyć wersję low carb/keto? Okazuje się, że tak! I smakuje przepysznie :) Idealny obiad, świetny lunchbox. Z dodatkami lub bez - jak tylko chcecie. Spróbujcie koniecznie :)
Przepis na około 3 porcje:
  • 300 g surowego kalafiora
  • 300 g ulubionego mięsa mielonego (użyłam wołowego, można użyć łopatki wieprzowej lub innego)
  • 30 g cebuli
  • 30 g masła (lub smalcu do smażenia)
  • 30 g przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
  • szklanka wody (a najlepiej rosołu lub wywaru z kości)
  • łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki i szczypta chili 
Na patelni roztopić masło i zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę. Kalafior zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć, a później zalać szklanką rosołu lub wody. Przykryć pokrywką i dusić 15 minut, a następnie dodać rozdrobnione mięso mielone i przyprawy.
Dokładnie wymieszać i dusić 20 minut. Dodać przecier wymieszany z połową szklanki wody. Dusić całość pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Makro (1 porcja z 3 z mięsa wołowego na maśle): około 288 kcal
B: 23,9
T: 17,9
W: 4,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam to danie jako pierwsze w moim procesie żywienia nisko-węglowodanowego-może kiedyś keto ,ale zapewne nie szybko
    danie jest ,ku mojemu zaskoczeniu baaaardzo smaczne!!!!
    dodałam od siebie kilka pomidorków suszonych z oleju i dość sporą porcję chili...bardzo dziekuję za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Cieszę się, że smakuje. Na zdrowie :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Print