TRYB JASNY/CIEMNY

Grzybki w zalewie octowej (marynowane)

Kto uwielbia grzybki ręka w górę! Ja mogę je jeść dosłownie w każdej postaci: duszone, gotowane, marynowane... A nawet w postaci panierki wigilijnej (oczywiście przepisy na grzybowy sos, zupy i inne pyszności znajdziecie na blogu, przepis na panierkę wigilijną znajdziecie tutaj [klik]). Dziś wersja marynowana :) Prosto z zeszytu mamy lekko wzbogaconą o mój mały dodatek (goździk do każdego słoiczka) :)

Przepis na zalewę około 0,75l: 
  • 2,5 szklanki wody
  • ponad pół szklanki octu
  • łyżka soli
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu (stewii nie testowałam, nie wiem czy się nada do zalewy, inuliny zdecydowanie polecam nie używać, ksylitol jest najlepszą opcją tutaj moim zdaniem)
Zagotować wszystkie składniki razem. Odstawić i przygotować słoiczki z grzybami.

Na każdy słoiczek: 
  • pół listka laurowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek gorczycy
  • mała garstka posiekanej w piórka cebuli
  • 1 goździk
Do każdego słoiczka wrzucić podane wyżej zioła/przyprawy i cebulkę. Następnie wrzucić przygotowane grzybki  (czyli zagotowane (5-6 minut) chociaż raz grzyby, odcedzone i dokładnie opłukane na sitku z resztek liści, gałązek i piasku). Można użyć samych kapeluszy lub pokrojonych, całych grzybów. Grzybki powinny mieć dużo luzu w słoiczku (słoiczki wcześniej wyparzyć). Następnie zalać ciepłą zalewą i umieścić w garnku (na dnie garnka ułożyć ściereczkę, zalać letnią wodą tak, aby sięgała do połowy słoiczków). Przykryć pokrywką, postawić na gazie i gotować około 15 minut (od momentu zagotowania). Następnie pozostawić do CAŁKOWITEGO ostygnięcia. Wieczka powinny "strzelić" w czasie stygnięcia, co gwarantuje dobre wekowanie. Tak przygotowane i ostudzone słoiczki można na drugi dzień zanieść do piwnicy i przechowywać w chłodzie około pół roku:)
Makro (100 g marynowanych podgrzybków): około 44 kcal
B: 2
T: 0,2
W: 8,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 
*Niestety nie da się wyznaczyć dokładnych makroskładników marynowanych samodzielnie grzybów. Powyższe wartości pochodzą ze strony ilewazy.pl [klik].

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva