Polecany post

Cytrynowe oponki z lukrem

niedziela, 29 września 2019

Grzybki w zalewie octowej (marynowane)

Kto uwielbia grzybki ręka w górę! Ja mogę je jeść dosłownie w każdej postaci: duszone, gotowane, marynowane... A nawet w postaci panierki wigilijnej (oczywiście przepisy na grzybowy sos, zupy i inne pyszności znajdziecie na blogu, przepis na panierkę wigilijną znajdziecie tutaj [klik]). Dziś wersja marynowana :) Prosto z zeszytu mamy lekko wzbogaconą o mój mały dodatek (goździk do każdego słoiczka) :)

Przepis na zalewę około 0,75l: 
  • 2,5 szklanki wody
  • ponad pół szklanki octu
  • łyżka soli
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu (stewii nie testowałam, nie wiem czy się nada do zalewy, inuliny zdecydowanie polecam nie używać)
Zagotować wszystkie składniki razem. Odstawić i przygotować słoiczki z grzybami.

Na każdy słoiczek: 
  • pół listka laurowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek gorczycy
  • mała garstka posiekanej w piórka cebuli
  • 1 goździk
Do każdego słoiczka wrzucić podane wyżej zioła/przyprawy i cebulkę. Następnie wrzucić przygotowane grzybki  (czyli zagotowane (5-6 minut) chociaż raz grzyby, odcedzone i dokładnie opłukane na sitku z resztek liści, gałązek i piasku). Można użyć samych kapeluszy lub pokrojonych, całych grzybów. Grzybki powinny mieć dużo luzu w słoiczku (słoiczki wcześniej wyparzyć). Następnie zalać ciepłą zalewą i umieścić w garnku (na dnie garnka ułożyć ściereczkę, zalać letnią wodą tak, aby sięgała do połowy słoiczków). Przykryć pokrywką, postawić na gazie i gotować około 15 minut (od momentu zagotowania). Następnie pozostawić do CAŁKOWITEGO ostygnięcia. Wieczka powinny "strzelić" w czasie stygnięcia, co gwarantuje dobre wekowanie. Tak przygotowane i ostudzone słoiczki można na drugi dzień zanieść do piwnicy i przechowywać w chłodzie około pół roku:)
Makro (100 g marynowanych podgrzybków): około 44 kcal
B: 2
T: 0,2
W: 8,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 
*Niestety nie da się wyznaczyć dokładnych makroskładników marynowanych samodzielnie grzybów. Powyższe wartości pochodzą ze strony ilewazy.pl [klik].

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print