Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 27 września 2019

Sernik z makową bezą i czekoladową polewą

Tydzień temu nie było nowego przepisu, ale dziś w nasz słodki piątek mam dla Was przepis na pyszny  serniczek w sam raz na jesienną chandrę! Tym razem w wersji mini z makową bezą i czeko polewą. Idealny dla osób chcących spróbować kawałeczka, ale nie mających ochoty piec całego dużego sernika z kilograma twarogu. Tutaj wystarczy zaledwie 250g, aby cieszyć się przepysznym serniczkiem :)

Przepis na foremkę o wymiarach 20x20cm (12 małych kostek sernika):
  • 3 żółtka
  • 250 g tłustego twarogu (użyłam półtłustego twarogu bez laktozy - idealny dla osób z nietolerancją laktozy)
  • 100 g masła
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: można dodać odrobinę wiórków kokosowych lub skórki ze sparzonych cytrusów 
Twaróg zmielić 2-3 krotnie na gładką masę bez grudek. Wbić żółtka. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie utrzeć masę (można zmiksować krótko mikserem). Posmakować i ewentualnie dodać słodzidła. Wyłożyć masę do wysmarowanej lub silikonowej foremki.
Na bezę:
  • 20 g maku
  • 3 białka
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia/inulina
Białka ubić na sztywno z 2 (lub więcej jeśli beza ma być bardzoo słodka) łyżkami słodzidła. Dodać mak i krótko zmiksować.

Wyłożyć bezę na masę twarogową. Piec 40 minut w 180 stopniach, aż beza sie zarumieni.

Przepis na polewę z czekolady:
  • 50 g czekolady min 85%
  • 50 g masła
Rozpuścić masło i czekoladę razem na malutkim ogniu w rondelku lub w kąpieli wodnej. Trochę ostudzić i polać ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, aż polewa stężeje.

Przepis na domową polewę (z przepisu tutaj [klik]):
  • 20 g masła
  • 5-10 g kakao (u mnie 10 g, polewa jest mocno kakaowa)
  • 50 g wody (jakieś 3-4 łyżki)*
  • łyżka lub dwie: erytrolu/ksylitolu/stewii
  • 3 g żelatyny
Masło, wodę i kakao dokładnie wymieszać, a następnie zagotować na małym gazie. Podgrzewać na małym gazie, aż zgęstnieje, a składniki idealnie się wymieszają i stworzą błyszczącą polewę czekoladową. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści (ale nie gotować!). Zdjąć z ognia i wsypać łyżkę słodzidła. Wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosypać więcej. Ostudzić i gęstniejącą polewą polać sernikk.
 Sernik najlepiej smakuje, gdy spędzi kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc :)
 Jest pyszny zarówno w wersji z domową polewą jak i polewą z czekolady!
Makro (1 porcja serniczka z 12 z domową polewą z żelatyną): około 132 kcal
B: 6
T: 11,4
W: 1,1*


Makro (1 porcja serniczka z 12 z polewą z czekolady 85%): około 170 kcal
B: 5,5
T: 15,2
W: 1,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Wróciłam z pracy i od razu się za niego zabrałam. Siedzi w piekarniku, bardzo liczę że wyjdzie! Dzięki za przepis����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszedł pyszny!

      Smacznego i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print