Polecany post

Darmowa książka kucharska KetON: GASTRONOMY

Sernik z makową bezą i czekoladową polewą

Tydzień temu nie było nowego przepisu, ale dziś w nasz słodki piątek mam dla Was przepis na pyszny  serniczek w sam raz na jesienną chandrę! Tym razem w wersji mini z makową bezą i czeko polewą. Idealny dla osób chcących spróbować kawałeczka, ale nie mających ochoty piec całego dużego sernika z kilograma twarogu. Tutaj wystarczy zaledwie 250g, aby cieszyć się przepysznym serniczkiem :)

Przepis na foremkę o wymiarach 20x20cm (12 małych kostek sernika):
  • 3 żółtka
  • 250 g tłustego twarogu (użyłam półtłustego twarogu bez laktozy - idealny dla osób z nietolerancją laktozy)
  • 100 g masła
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: można dodać odrobinę wiórków kokosowych lub skórki ze sparzonych cytrusów 
Twaróg zmielić 2-3 krotnie na gładką masę bez grudek. Wbić żółtka. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie utrzeć masę (można zmiksować krótko mikserem). Posmakować i ewentualnie dodać słodzidła. Wyłożyć masę do wysmarowanej lub silikonowej foremki.
Na bezę:
  • 20 g maku
  • 3 białka
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia/inulina
Białka ubić na sztywno z 2 (lub więcej jeśli beza ma być bardzoo słodka) łyżkami słodzidła. Dodać mak i krótko zmiksować.

Wyłożyć bezę na masę twarogową. Piec 40 minut w 180 stopniach, aż beza sie zarumieni.
Przepis na polewę z czekolady:
  • 50 g czekolady min 85%
  • 50 g masła
Rozpuścić masło i czekoladę razem na malutkim ogniu w rondelku lub w kąpieli wodnej. Trochę ostudzić i polać ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, aż polewa stężeje.

Przepis na domową polewę (z przepisu tutaj [klik]):
  • 20 g masła
  • 5-10 g kakao (u mnie 10 g, polewa jest mocno kakaowa)
  • 50 g wody (jakieś 3-4 łyżki)*
  • łyżka lub dwie: erytrolu/ksylitolu/stewii
  • 3 g żelatyny
Masło, wodę i kakao dokładnie wymieszać, a następnie zagotować na małym gazie. Podgrzewać na małym gazie, aż zgęstnieje, a składniki idealnie się wymieszają i stworzą błyszczącą polewę czekoladową. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści (ale nie gotować!). Zdjąć z ognia i wsypać łyżkę słodzidła. Wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosypać więcej. Ostudzić i gęstniejącą polewą polać sernikk.
 Sernik najlepiej smakuje, gdy spędzi kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc :)
 Jest pyszny zarówno w wersji z domową polewą jak i polewą z czekolady!
Makro (1 porcja serniczka z 12 z domową polewą z żelatyną): około 132 kcal
B: 6
T: 11,4
W: 1,1*


Makro (1 porcja serniczka z 12 z polewą z czekolady 85%): około 170 kcal
B: 5,5
T: 15,2
W: 1,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Wróciłam z pracy i od razu się za niego zabrałam. Siedzi w piekarniku, bardzo liczę że wyjdzie! Dzięki za przepis����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszedł pyszny!

      Smacznego i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko