piątek, 27 września 2019

Sernik z makową bezą i czekoladową polewą

Tydzień temu nie było nowego przepisu, ale dziś w nasz słodki piątek mam dla Was przepis na pyszny  serniczek w sam raz na jesienną chandrę! Tym razem w wersji mini z makową bezą i czeko polewą. Idealny dla osób chcących spróbować kawałeczka, ale nie mających ochoty piec całego dużego sernika z kilograma twarogu. Tutaj wystarczy zaledwie 250g, aby cieszyć się przepysznym serniczkiem :)

Przepis na foremkę o wymiarach 20x20cm (12 małych kostek sernika):
  • 3 żółtka
  • 250 g tłustego twarogu (użyłam półtłustego twarogu bez laktozy - idealny dla osób z nietolerancją laktozy)
  • 100 g masła
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: można dodać odrobinę wiórków kokosowych lub skórki ze sparzonych cytrusów 
Twaróg zmielić 2-3 krotnie na gładką masę bez grudek. Wbić żółtka. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie utrzeć masę (można zmiksować krótko mikserem). Posmakować i ewentualnie dodać słodzidła. Wyłożyć masę do wysmarowanej lub silikonowej foremki.
Na bezę:
  • 20 g maku
  • 3 białka
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia/inulina
Białka ubić na sztywno z 2 (lub więcej jeśli beza ma być bardzoo słodka) łyżkami słodzidła. Dodać mak i krótko zmiksować.

Wyłożyć bezę na masę twarogową. Piec 40 minut w 180 stopniach, aż beza sie zarumieni.

Przepis na polewę z czekolady:
  • 50 g czekolady min 85%
  • 50 g masła
Rozpuścić masło i czekoladę razem na malutkim ogniu w rondelku lub w kąpieli wodnej. Trochę ostudzić i polać ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, aż polewa stężeje.

Przepis na domową polewę (z przepisu tutaj [klik]):
  • 20 g masła
  • 5-10 g kakao (u mnie 10 g, polewa jest mocno kakaowa)
  • 50 g wody (jakieś 3-4 łyżki)*
  • łyżka lub dwie: erytrolu/ksylitolu/stewii
  • 3 g żelatyny
Masło, wodę i kakao dokładnie wymieszać, a następnie zagotować na małym gazie. Podgrzewać na małym gazie, aż zgęstnieje, a składniki idealnie się wymieszają i stworzą błyszczącą polewę czekoladową. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści (ale nie gotować!). Zdjąć z ognia i wsypać łyżkę słodzidła. Wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosypać więcej. Ostudzić i gęstniejącą polewą polać sernikk.
 Sernik najlepiej smakuje, gdy spędzi kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc :)
 Jest pyszny zarówno w wersji z domową polewą jak i polewą z czekolady!
Makro (1 porcja serniczka z 12 z domową polewą z żelatyną): około 132 kcal
B: 6
T: 11,4
W: 1,1*


Makro (1 porcja serniczka z 12 z polewą z czekolady 85%): około 170 kcal
B: 5,5
T: 15,2
W: 1,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Wróciłam z pracy i od razu się za niego zabrałam. Siedzi w piekarniku, bardzo liczę że wyjdzie! Dzięki za przepis����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszedł pyszny!

      Smacznego i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Print