Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

czwartek, 2 kwietnia 2020

Truskawkowe ciasto z galaretką na zielonym biszkopcie

Wczoraj niektórych z Was lekko nabrałam w Prima Aprillis 1 kwietnia. Co powiecie na truskawkowy przepis na przeprosiny?:) Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że ktokolwiek uwierzy, ale ... śmiechu nigdy za mało prawda?:)
Przepis na prostokątną foremkę o wymiarach 38x24cm (12 kawałków):
  • 3 jaja
  • 25 g mąki kokosowej
  • 5 g młodego jęczmienia (można zastąpić łyżeczką matchy, również powstanie zielony biszkopt) 
  • 100 g mleka kokosowego (lub innego, rzadkiego np mleka migdałowego)
  • 30 g oleju kokosowego lub masła (rozpuszczony, ostudzony)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub szczypta sody
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką i wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki.
Można osobno ubić białka i delikatnie wmieszać do masy, ale nie jest to konieczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 18-20 minut.
Uwaga! Trzeba sprawdzać, aby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno.

Dodatkowo:
  • 500 g truskawek (lub inne owoce)
  • 3 paczuszki galaretki bez cukru (potrzeba około 600g gotowej galaretki)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Galaretki rozpuścić w wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić. Następnie wrzucić pokrojone owoce. Gdy masa zacznie tężeć wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin lub całą noc, aby galaretka stężała.
 Ciasto przechowywać w lodówce około 4 dni. Jest delikatne, bardzo lekkie, niskokaloryczne i pyszne :)
Makro (1 kawałek z 12): około 77 kcal
B: 5,2
T: 4,5
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

Print