Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

czwartek, 2 kwietnia 2020

Truskawkowe ciasto z galaretką na zielonym biszkopcie

Wczoraj niektórych z Was lekko nabrałam w Prima Aprillis 1 kwietnia. Co powiecie na truskawkowy przepis na przeprosiny?:) Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że ktokolwiek uwierzy, ale ... śmiechu nigdy za mało prawda?:)
Przepis na prostokątną foremkę o wymiarach 38x24cm (12 kawałków):
  • 3 jaja
  • 25 g mąki kokosowej
  • 5 g młodego jęczmienia (można zastąpić łyżeczką matchy, również powstanie zielony biszkopt) 
  • 100 g mleka kokosowego (lub innego, rzadkiego np mleka migdałowego)
  • 30 g oleju kokosowego lub masła (rozpuszczony, ostudzony)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub szczypta sody
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką i wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki.
Można osobno ubić białka i delikatnie wmieszać do masy, ale nie jest to konieczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 18-20 minut.
Uwaga! Trzeba sprawdzać, aby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno.

Dodatkowo:
  • 500 g truskawek (lub inne owoce)
  • 3 paczuszki galaretki bez cukru (potrzeba około 600g gotowej galaretki)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Galaretki rozpuścić w wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić. Następnie wrzucić pokrojone owoce. Gdy masa zacznie tężeć wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin lub całą noc, aby galaretka stężała.
 Ciasto przechowywać w lodówce około 4 dni. Jest delikatne, bardzo lekkie, niskokaloryczne i pyszne :)
Makro (1 kawałek z 12): około 77 kcal
B: 5,2
T: 4,5
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print