Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 22 maja 2020

Chałwa słonecznikowo-laskowa

Są ludzie, którzy chałwę uwielbiają i tacy, którzy przechodzą obok obojętnie. Ja zdecydowanie należę do tych, którzy raz na jakiś czas przysiądą do blendera i zrobią sobie ten smakołyk. A Wy? Chętni na przepis? Zapraszam :)
Przepis na 6 dużych sztuk (można zrobić 12 małych):
  • 100 g sezamu
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g masła z orzechów laskowych (lub inne np migdałowe)
  • 50 g słonecznika
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: kilka kropel ekstraktu z wanilii lub duża szczypta cynamonu
Sezam mielić w młynku lub mocnym blenderze, aż zacznie puszczać tłuszcz (lub przynajmnie powstanie mąka sezamowa). Dodać olej kokosowy i masło laskowe. Mielić dalej, ale tylko do połączenia składników. Dodać opcjonalne składniki. Wylać masę do silikonowych foremek na muffinki lub do papilotek. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
Makro (1 duża czekoladka z 6 z przepisu): około 291 kcal

B: 5,9
T: 27,8
W: 1,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Nie powiem, że uwielbiam chałwę, ale też nie przejdę obok obojętnie:D Tym bardziej jak z orzechami laskowymi. Zrobiłam i uważam, że jest naprawdę smaczna, także przepis się przyda na przyszłość:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Na zdrówko :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Print