Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 8 maja 2020

Szarlotka z cynamonem z kokilki

Ciacho jednoosobowe? Zmieszane łyżką i do piekarnika! Idealne na szybko przed treningiem zjedzone na słoneczku (ze względu na pewną porcję węglowodanów), pyszne na gorąco posypane inuliną, która tworzy cudny lukier :) Łapcie przepis na smakowitą, wilgotną szarlotkę z cynamonem i kakao!

Przepis na 1 porcję (na jedną, większą kokilkę):
  • 2 jaja
  • 30 g mąki kokosowej
  • 70 g mleczka kokosowego (lub migdałowego)
  • 5 g kakao
  • 100 g jabłka (1 malutka sztuka lub połowa dużego jabłka)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: duża szczypta maku
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można dać łyżeczkę lub dwie do smaku)
  • inulina do posypania na górze
Wszystkie składniki (oprócz jabłka wymieszać). Powinna powstać masa jak na naleśniki (jeśli jest zbyt gęsta to należy dolać mleka). Wrzucić posiekane w kostkę jabłko. Wylać do kokilki (wysmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec około 15-18 min w 170 stopniach (lub krócej, wystarczy, że wbita wykałaczka będzie czysta i sucha, a boki ciasta zarumienione). Wyciągnąć, posypać inuliną. Odrobinę ostudzić i podać na ciepło.
Makro (cała porcja z mleczkiem kokosowym): około 463 kcal
B: 21,9
T: 29,1
W: 18,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print