TRYB JASNY/CIEMNY

Szarlotka z cynamonem z kokilki

Ciacho jednoosobowe? Zmieszane łyżką i do piekarnika! Idealne na szybko przed treningiem zjedzone na słoneczku (ze względu na pewną porcję węglowodanów), pyszne na gorąco posypane inuliną, która tworzy cudny lukier :) Łapcie przepis na smakowitą, wilgotną szarlotkę z cynamonem i kakao!

Przepis na 1 porcję (na jedną, większą kokilkę):
  • 2 jaja
  • 30 g mąki kokosowej
  • 70 g mleczka kokosowego (lub migdałowego)
  • 5 g kakao
  • 100 g jabłka (1 malutka sztuka lub połowa dużego jabłka)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: duża szczypta maku
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można dać łyżeczkę lub dwie do smaku)
  • inulina do posypania na górze
Wszystkie składniki (oprócz jabłka wymieszać). Powinna powstać masa jak na naleśniki (jeśli jest zbyt gęsta to należy dolać mleka). Wrzucić posiekane w kostkę jabłko. Wylać do kokilki (wysmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec około 15-18 min w 170 stopniach (lub krócej, wystarczy, że wbita wykałaczka będzie czysta i sucha, a boki ciasta zarumienione). Wyciągnąć, posypać inuliną. Odrobinę ostudzić i podać na ciepło.
Makro (cała porcja z mleczkiem kokosowym): około 463 kcal
B: 21,9
T: 29,1
W: 18,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. czy do przepisu należy dać mleko kokosowe, czyli napoj rzadki roślinny, czy mleczko gęste kokosowe, bo pisze kokosowe mleczko lub migdałowe, a z tego co wiem to migdałowe jest tylko mleko czyli napój roślinny rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie będzie miało aż takiego znaczenia jeśli mąka kokosowa jest dobra, ponieważ przepis jest na 1 porcję, a szarlotkę opracowałam tak, aby była wilgotna w obu wersjach. Mleczko kokosowe używam zawsze w całości (mieszam razem z wodą z kartonu/puszki) chyba, że jasno piszę w przepisie, że tylko ta twarda część.


      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva