piątek, 8 maja 2020

Szarlotka z cynamonem z kokilki

Ciacho jednoosobowe? Zmieszane łyżką i do piekarnika! Idealne na szybko przed treningiem zjedzone na słoneczku (ze względu na pewną porcję węglowodanów), pyszne na gorąco posypane inuliną, która tworzy cudny lukier :) Łapcie przepis na smakowitą, wilgotną szarlotkę z cynamonem i kakao!

Przepis na 1 porcję (na jedną, większą kokilkę):
  • 2 jaja
  • 30 g mąki kokosowej
  • 70 g mleczka kokosowego (lub migdałowego)
  • 5 g kakao
  • 100 g jabłka (1 malutka sztuka lub połowa dużego jabłka)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: duża szczypta maku
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można dać łyżeczkę lub dwie do smaku)
  • inulina do posypania na górze
Wszystkie składniki (oprócz jabłka wymieszać). Powinna powstać masa jak na naleśniki (jeśli jest zbyt gęsta to należy dolać mleka). Wrzucić posiekane w kostkę jabłko. Wylać do kokilki (wysmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec około 15-18 min w 170 stopniach (lub krócej, wystarczy, że wbita wykałaczka będzie czysta i sucha, a boki ciasta zarumienione). Wyciągnąć, posypać inuliną. Odrobinę ostudzić i podać na ciepło.
Makro (cała porcja z mleczkiem kokosowym): około 463 kcal
B: 21,9
T: 29,1
W: 18,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print