Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 2 maja 2020

Schab gotowany w kurkumie - domowa wędlina z garnka

Domowa wędlinka w wersji delikatnej, prostej, lekko dotkniętej obróbką termiczną. Łuhuuu pychotka!


Przepis na schab o wadze 1,3 kg (surowego mięsa):
  • 1,3 kg schabu bez kości w kawałku
  • 2 łyżki kurkumy
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka ziarenek kolendry
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 łyżki majeranku
Do dużego garnka nalać wody tak, aby później zakryła mięso. Wrzucić przyprawy i wsadzić schab. Postawić na gazie i gotować do zawrzenia wody. Następnie gotować 5 minut (dla kawałka 1,3kg; dla cięższych warto wydłużać o minutki, ale nie warto gotować powyżej 10, bo będzie suchy) i wyłączyć gaz. Zostawić schab w garnku pod przykryciem do ostygnięcia do momentu, gdy woda będzie ciepła, ale nie gorąca, ponownie zagotować wodę i gotować 5 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, wyciągnąć schab i zjeść :)
Makro (1 z 10 porcji schabu): około 256 kcal
B: 32,8
T: 13,3
W: 0*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Waga została policzona przed obróbką termiczną.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print