Polecany post

Boczek pieczony w musztadowo-ziołowej panierce

Tort "Bounty"

Jako fanka kokosa i czekolady gorzkiej nie mogłam odpuścić takiego torcika! No i jest:) Kakaowy, wilgotny biszkopt. Masa pełna kokosa. Cudowna czekolada gorzka na górze i dekoracja ze świeżego orzecha kokosowego. PO PROSTU PYCHOTA! Ale ostrzegam: jeden kawałek to prawdziwa bomba kaloryczna:)

Przepis na tortownicę 25 cm:
Kakaowy biszkopt (z przepisu tutaj [klik]):
  • 8 jaj
  • 55 g mąki kokosowej
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego 
  • 100 g mleka migdałowego lub kokosowego (nie śmietanki tylko płynne)
  • 35 g kakao
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: kilka kropel ulubionego olejku (migdałowy, rumowy lub ziarenka z laski wanilii)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej dodać chociaż 2-3 łyżki, aby białka ładnie się ubiły)
Upiec biszkopt zgodnie z przepisem i przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Można delikatnie skropić spirytusem.
Kokosowa masa:

  • 2 puszki mleczka kokosowego (800g)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g oleju kokosowego (aby zmniejszyć ilość kcal można zastąpić 20 g żelatyny rozpuszczonej w 50 g wody)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Mleczko zagotować razem z wiórkami (i olejem). Gotować około 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Dodać ewentualne słodzidło, zdjąć z gazu (w tym miejscu dodać rozpuszczoną żelatynę jeśli nie jest używany olej) i odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje. Następnie wyłożyć 2/3 masy na spód pierwszego blatu.
Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej kilka godzin (masa z żelatyną gęstnieje szybciej). 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 85%
  • 100 g mleczka kokosowego (śmietanki 36% lub 50 g masła)
Zagotować mleczko (lub śmietankę). Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie mieszać, aż całość się rozpuści i połączy. Można również rozpuścić oba składniki w kąpieli wodnej.
Wylać gęstą polewę na schłodzone ciasto i rozsmarować. Udekorować w dowolny sposób. Wstawić do lodówki, aż polewa zgęstnieje (wystarczy niecała godzina).
Po tym czasie tort powinien być stabilny i łatwo się kroić :) Jest przepyszny!
Makro (1 kawałek z 12 na bazie masy z mleczkiem i polewy na mleczku): około 526 kcal
B: 8,8
T: 49,6
W: 5,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

9 komentarzy:

  1. Zrobiłam, rewelacja, bardzo dziękuję za ten przepis! Nie spodziewałam się, że biszkopt na mące kokosowej i z dodatkiem sporej ilości kakao będzie miał taką fajną konsystencję i będzie taki pyszny :) A całość razem z masą kokosową i polewą to po prostu poezja <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem fanką kokosa! :)) Ten tort wygląda nieprzyzwoicie apetycznie :D Dla mnie na duży plus, że jest bez nabiału, a mleczko kokosowe wręcz ubóstwiam. Sabino, mam pytanie przy okazji - czy nie planujesz jakiegoś artykułu "edukacyjnego" na temat liczenia węglowodanów? Panuje niezłe zamieszenie w tej kwestii, mi osobiście brakuje rzetelnej treści, która wyjaśniałaby, jak ten temat ugryźć. No bo jak to jest? Liczyć węgle w całości czy węgle netto? Co z błonnikiem, którego często producenci nie podają? Tabele odżywcze są totalnie nielogiczne i wcale nie ułatwiają sprawy. Mam mąkę kokosową o takim makro: 100 gramów zawiera: węglowodany: 22,6, w tym cukry: 19,5, błonnik: 35,2. Stosując ją do Twojego przepisu (55 gramów do biszkopta) wychodzi mi 12,43 węgli i 10,73 cukru i 19,36 gramów błonnika. Podpowiesz czym się kierować w takiej sytuacji? Jak spojrzeć na te wartości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także unikam nabiału ile mogę (głównie laktozy). Jeśli jest potrzeba takiego artykułu to postaram się coś tam wypocić :) Niestety w Polsce nie ma unormowanych zapisów, co do błonnika i producenci go często nie uwzględniają. Błonnik bardzo często jest odliczany w keto i ja również staram się stosować taką technikę przy obliczaniu makro do przepisów.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Zrobiłem :) w smaku spoko ale wyszło mi strasznie suche :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o biszkopt - to znak, że mąka totalnie do kitu. Pisałam wiele razy, żeby wcześniej sprawdzać czy mocno chłonie płyny i np spróbować zrobić racucha z 1 jaja. Można było to sprobować ratować przez mocne nasączenie biszkoptu, ale na przyszłość polecam dolać więcej mleka w czasie przygotowania lub po prostu użyć mąki innej firmy :)

      Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  4. Kolejny rewelacyjny przepis :) Super wszystko wyszło, a smak obłędny, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No podziękować chciałam bo torcik wymiata:) biszkopt strzeliłam blyskawiczny z mikrofali, jednak bardziej smakował z mleczną i słodką czekolada(podzieliłam na dwie wersje). Będzie powtarzany! Pozdrawiam 😁

    OdpowiedzUsuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko