Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Tort "Bounty"

Jako fanka kokosa i czekolady gorzkiej nie mogłam odpuścić takiego torcika! No i jest:) Kakaowy, wilgotny biszkopt. Masa pełna kokosa. Cudowna czekolada gorzka na górze i dekoracja ze świeżego orzecha kokosowego. PO PROSTU PYCHOTA! Ale ostrzegam: jeden kawałek to prawdziwa bomba kaloryczna:)

Przepis na tortownicę 25 cm:
Kakaowy biszkopt (z przepisu tutaj [klik]):
  • 8 jaj
  • 55 g mąki kokosowej
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego 
  • 100 g mleka migdałowego lub kokosowego (nie śmietanki tylko płynne)
  • 35 g kakao
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: kilka kropel ulubionego olejku (migdałowy, rumowy lub ziarenka z laski wanilii)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej dodać chociaż 2-3 łyżki, aby białka ładnie się ubiły)
Upiec biszkopt zgodnie z przepisem i przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Można delikatnie skropić spirytusem.
Kokosowa masa:

  • 2 puszki mleczka kokosowego (800g)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g oleju kokosowego (aby zmniejszyć ilość kcal można zastąpić 20 g żelatyny rozpuszczonej w 50 g wody)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Mleczko zagotować razem z wiórkami (i olejem). Gotować około 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Dodać ewentualne słodzidło, zdjąć z gazu (w tym miejscu dodać rozpuszczoną żelatynę jeśli nie jest używany olej) i odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje. Następnie wyłożyć 2/3 masy na spód pierwszego blatu.
Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej kilka godzin (masa z żelatyną gęstnieje szybciej). 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 85%
  • 100 g mleczka kokosowego (śmietanki 36% lub 50 g masła)
Zagotować mleczko (lub śmietankę). Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie mieszać, aż całość się rozpuści i połączy. Można również rozpuścić oba składniki w kąpieli wodnej.
Wylać gęstą polewę na schłodzone ciasto i rozsmarować. Udekorować w dowolny sposób. Wstawić do lodówki, aż polewa zgęstnieje (wystarczy niecała godzina).
Po tym czasie tort powinien być stabilny i łatwo się kroić :) Jest przepyszny!
Makro (1 kawałek z 12 na bazie masy z mleczkiem i polewy na mleczku): około 526 kcal
B: 8,8
T: 49,6
W: 5,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

6 komentarzy:

  1. Zrobiłam, rewelacja, bardzo dziękuję za ten przepis! Nie spodziewałam się, że biszkopt na mące kokosowej i z dodatkiem sporej ilości kakao będzie miał taką fajną konsystencję i będzie taki pyszny :) A całość razem z masą kokosową i polewą to po prostu poezja <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem fanką kokosa! :)) Ten tort wygląda nieprzyzwoicie apetycznie :D Dla mnie na duży plus, że jest bez nabiału, a mleczko kokosowe wręcz ubóstwiam. Sabino, mam pytanie przy okazji - czy nie planujesz jakiegoś artykułu "edukacyjnego" na temat liczenia węglowodanów? Panuje niezłe zamieszenie w tej kwestii, mi osobiście brakuje rzetelnej treści, która wyjaśniałaby, jak ten temat ugryźć. No bo jak to jest? Liczyć węgle w całości czy węgle netto? Co z błonnikiem, którego często producenci nie podają? Tabele odżywcze są totalnie nielogiczne i wcale nie ułatwiają sprawy. Mam mąkę kokosową o takim makro: 100 gramów zawiera: węglowodany: 22,6, w tym cukry: 19,5, błonnik: 35,2. Stosując ją do Twojego przepisu (55 gramów do biszkopta) wychodzi mi 12,43 węgli i 10,73 cukru i 19,36 gramów błonnika. Podpowiesz czym się kierować w takiej sytuacji? Jak spojrzeć na te wartości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także unikam nabiału ile mogę (głównie laktozy). Jeśli jest potrzeba takiego artykułu to postaram się coś tam wypocić :) Niestety w Polsce nie ma unormowanych zapisów, co do błonnika i producenci go często nie uwzględniają. Błonnik bardzo często jest odliczany w keto i ja również staram się stosować taką technikę przy obliczaniu makro do przepisów.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Zrobiłem :) w smaku spoko ale wyszło mi strasznie suche :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o biszkopt - to znak, że mąka totalnie do kitu. Pisałam wiele razy, żeby wcześniej sprawdzać czy mocno chłonie płyny i np spróbować zrobić racucha z 1 jaja. Można było to sprobować ratować przez mocne nasączenie biszkoptu, ale na przyszłość polecam dolać więcej mleka w czasie przygotowania lub po prostu użyć mąki innej firmy :)

      Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń

Print

dieta ketogenna paleo keto lowcarb desery Śniadania i przystawki Dania obiadowe jaja adaptacja low carb dieta ketogeniczna ketoadaptacja mąka kokosowa wiórki kokosowe masło olej kokosowy smalec czekolada kakao mięso mleczko kokosowe orzechy babka jajowata święta bez nabiału deser pieczarki ketoza deser dla 1 osoby kokos cukinia dynia bez laktozy mięso mielone pieczywo cytryna ciasto szpinak artykuły bożenarodzenie kalafior zupa artykuł warzywa ciasteczka koktajle chleb cynamon ser awokado owoce ser żołty brokuły mleko kokosowe bez mąki biszkopt pomidory chia maliny odżywka tarta wpc żółtka masło orzechowe truskawki żelatyna ketodieta krem mak papryka tort twaróg MCT kurczak naleśniki pasta kokosowa placuszki sałatka wanilia wielkanoc bez mięsa boczek ciasta czekoladki fasolka kapusta sok z cytryny zioła bułki lunchbox placki świąteczne przepisy białka fatbombki karkówka mascarpone olej pizza rosół za darmo brownie cebula chlebek ciastka kruche makaron panierka siemie lniane wegańskie śmietanka batony bounty bułeczki do pobrania highfat jajo migdały muffinki nasiona przecier pomidorowy ryba sezam wywar bakalie czekoladowa polewa gofry inulina korzenna przyprawa kotlety na zimno oliwa pasta pralinki przyprawa do piernika pulpety racuchy rolada sos słonecznik wegetariańskie wigilia biszkopty dżem jeżyny kalarepa kapusta kiszona kawa kuleczki materiały musztarda ogórek omlet piernik pierś z kurczaka sylwester szczupak szparagi wołowina zapiekanka 2 składniki 3 składniki babka batoniki cytrusy dynia makaronowa kabanosy mielone mleko midałowe mozarella młoda kapusta obiad pasztet roladki seler skwarki sos pomidorowy sól tosty zupa krem babeczki babka wielkanocna bazylia bez pieczenia botwinka budyń bulion chałwa chili dieta donaty ebook harry potter jogurt omlety oponki pierniczki pierogi pietruszka rafaello schab skórka suszone pomidory tartaletki tłusty czwartek świeta agar anyż bez jaj beza brukselka cloudbread jabłka marcepan mazurek mąka konopna oreo paluszki rzodkiewka serduszka drobiowe serniczki skrzydełka spód walentynki z nabiałem zebra śledzie żółtko borówki delicje do wydrukowania mąka migdałowa rzodkiew serca surówka warstwowy deser wieprzowina wypieki wątróbka wędzony kurczak zapiekane 30 minut adaptacja w praktyce adaptacja w teorii ajurweda alkohol cukrzyca czekoladki miętowe dietetycy polecani przez czytelników jajecznica schabowy tłuszcze zamienniki cukru