Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Makowiec na kruchym cieście z limonkowym lukrem i kleksami czekolady

Makowiec w sierpniu? Czemu nie! Przyznam szczerze, że jestem zdecydowanie "Team" Boże Narodzenie i "Team" Zima i już nie mogę doczekać się jarmarku bożonarodzeniowego we Wrocławiu, więc przywołuję trochę wspomnień kolejnym makowcem na blogu:) Co powiecie na pyszną wersję na kruchym cieście z lukrem limonkowym i kleksami gorzkiej czekolady?:)

Przepis na tartę o średnicy 25 cm (z przepisu na tartaletki [klik]):
  • 100g zimnego smalcu/masła
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 jajo
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • ziarenka z laski wanilii/aromat waniliowy (kilka kropel)
Smalec/masło pokroić na małe kawałki. Wymieszać z mąką i jajem i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno wyjść gęste, ale można je zlepić w kulę. Wykleić spód i boki foremki na tartę.
Piec w 180 stopniach około 20 min. Gdy zrobi sie rumiane szybciej, wyłączyć piekarnik i delikatnie wyjąć tartę. 

Można także użyć przepisu na kruche ciasto bez nabiału stąd [klik] lub z wiórkami stąd [klik].

Makowe nadzienie:
  • 100 g zmielonego maku
  • 100 g masła
  • 50 g pasty kokosowej + 200 g wody (lub 250 g mleczka kokosowego)
  • 50 g orzechów (włoskie, laskowe lub inne)
  • 50 g odżywki białkowej (lub mąki migdałowej)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Masło rozpuścić z pastą i wodą (lub mleczkiem kokosowym). Zagotować. Dodać mak, zdjąć z gazu. Wymieszać. Dodać resztę składników i mieszać, aż powstanie gęsta masa.
Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Trochę ostudzić, a następnie wylać na upieczony spód.
Wystudzić całkowicie.

Na lukier: 
  • 40 g inuliny*
  • 20 g soku z limonki
  • skórka z połówki limonki
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać). W razie potrzeby rozcieńczyć masę wodą.
Polać makowca lukrem w dowolny sposób np kleksami.
Rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady i również wylać kleksami na makowca. Udekorować limonką. 
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czaie można łatwo kroić makowca na kawałki:)
Makro (1 kawałek z 12 na bazie odżywki i pasty kokosowej z lukrem limonkowym i czekoladą 85% do ozdoby): około 311 kcal
B: 8
T: 27,8
W: 4,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Jaką polecasz pastę kokosową ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czystym składem 100% miąższu kokosa. Jest ich sporo na rynku: Krukam, PureRein i wiele innych :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Print

dieta ketogenna paleo keto lowcarb desery Śniadania i przystawki Dania obiadowe jaja adaptacja low carb dieta ketogeniczna ketoadaptacja mąka kokosowa wiórki kokosowe masło olej kokosowy smalec czekolada kakao mięso mleczko kokosowe orzechy babka jajowata święta bez nabiału deser pieczarki ketoza deser dla 1 osoby kokos cukinia dynia bez laktozy mięso mielone pieczywo cytryna ciasto szpinak artykuły bożenarodzenie kalafior zupa artykuł warzywa ciasteczka koktajle chleb cynamon ser awokado owoce ser żołty brokuły mleko kokosowe bez mąki biszkopt pomidory chia maliny odżywka tarta wpc żółtka masło orzechowe truskawki żelatyna ketodieta krem mak papryka tort twaróg MCT kurczak naleśniki pasta kokosowa placuszki sałatka wanilia wielkanoc bez mięsa boczek ciasta czekoladki fasolka kapusta sok z cytryny zioła bułki lunchbox placki świąteczne przepisy białka fatbombki karkówka mascarpone olej pizza rosół za darmo brownie cebula chlebek ciastka kruche makaron panierka siemie lniane wegańskie śmietanka batony bounty bułeczki do pobrania highfat jajo migdały muffinki nasiona przecier pomidorowy ryba sezam wywar bakalie czekoladowa polewa gofry inulina korzenna przyprawa kotlety na zimno oliwa pasta pralinki przyprawa do piernika pulpety racuchy rolada sos słonecznik wegetariańskie wigilia biszkopty dżem jeżyny kalarepa kapusta kiszona kawa kuleczki materiały musztarda ogórek omlet piernik pierś z kurczaka sylwester szczupak szparagi wołowina zapiekanka 2 składniki 3 składniki babka batoniki cytrusy dynia makaronowa kabanosy mielone mleko midałowe mozarella młoda kapusta obiad pasztet roladki seler skwarki sos pomidorowy sól tosty zupa krem babeczki babka wielkanocna bazylia bez pieczenia botwinka budyń bulion chałwa chili dieta donaty ebook harry potter jogurt omlety oponki pierniczki pierogi pietruszka rafaello schab skórka suszone pomidory tartaletki tłusty czwartek świeta agar anyż bez jaj beza brukselka cloudbread jabłka marcepan mazurek mąka konopna oreo paluszki rzodkiewka serduszka drobiowe serniczki skrzydełka spód walentynki z nabiałem zebra śledzie żółtko borówki delicje do wydrukowania mąka migdałowa rzodkiew serca surówka warstwowy deser wieprzowina wypieki wątróbka wędzony kurczak zapiekane 30 minut adaptacja w praktyce adaptacja w teorii ajurweda alkohol cukrzyca czekoladki miętowe dietetycy polecani przez czytelników jajecznica schabowy tłuszcze zamienniki cukru