Polecany post

Boczek pieczony w musztadowo-ziołowej panierce

Makowiec na kruchym cieście z limonkowym lukrem i kleksami czekolady

Makowiec w sierpniu? Czemu nie! Przyznam szczerze, że jestem zdecydowanie "Team" Boże Narodzenie i "Team" Zima i już nie mogę doczekać się jarmarku bożonarodzeniowego we Wrocławiu, więc przywołuję trochę wspomnień kolejnym makowcem na blogu:) Co powiecie na pyszną wersję na kruchym cieście z lukrem limonkowym i kleksami gorzkiej czekolady?:)

Przepis na tartę o średnicy 25 cm (z przepisu na tartaletki [klik]):
  • 100g zimnego smalcu/masła
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 jajo
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • ziarenka z laski wanilii/aromat waniliowy (kilka kropel)
Smalec/masło pokroić na małe kawałki. Wymieszać z mąką i jajem i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno wyjść gęste, ale można je zlepić w kulę. Wykleić spód i boki foremki na tartę.
Piec w 180 stopniach około 20 min. Gdy zrobi sie rumiane szybciej, wyłączyć piekarnik i delikatnie wyjąć tartę. 

Można także użyć przepisu na kruche ciasto bez nabiału stąd [klik] lub z wiórkami stąd [klik].

Makowe nadzienie:
  • 100 g zmielonego maku
  • 100 g masła
  • 50 g pasty kokosowej + 200 g wody (lub 250 g mleczka kokosowego)
  • 50 g orzechów (włoskie, laskowe lub inne)
  • 50 g odżywki białkowej (lub mąki migdałowej)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Masło rozpuścić z pastą i wodą (lub mleczkiem kokosowym). Zagotować. Dodać mak, zdjąć z gazu. Wymieszać. Dodać resztę składników i mieszać, aż powstanie gęsta masa.
Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Trochę ostudzić, a następnie wylać na upieczony spód.
Wystudzić całkowicie.

Na lukier: 
  • 40 g inuliny*
  • 20 g soku z limonki
  • skórka z połówki limonki
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać). W razie potrzeby rozcieńczyć masę wodą.
Polać makowca lukrem w dowolny sposób np kleksami.
Rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady i również wylać kleksami na makowca. Udekorować limonką. 
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czaie można łatwo kroić makowca na kawałki:)
Makro (1 kawałek z 12 na bazie odżywki i pasty kokosowej z lukrem limonkowym i czekoladą 85% do ozdoby): około 311 kcal
B: 8
T: 27,8
W: 4,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Jaką polecasz pastę kokosową ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czystym składem 100% miąższu kokosa. Jest ich sporo na rynku: Krukam, PureRein i wiele innych :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko