piątek, 9 sierpnia 2019

Czekoladowo-orzechowy maślany mus z borówkami

W końcu po małej przerwie pojawia się nowy przepis w słodki piątek :) Potaram się już zadbać o stronę lepiej i publikować ciut więcej. Wróciły siły i motywacja! Łapcie borówkowy mus z orzechami i odrobinką soku z limonki :) Pychotka!

Przepis na 6 małych słoiczków:
  • 100 g zwykłego masła (można zastąpić masłem orzechowym dobrej jakości z nieprażonych orzechów)
  • 50 g odżywki białkowej (lub mąki migdałowej) 
  • 50 g pasty kokosowej + 200 g wody (lub 250 g mleczka kokosowego albo śmietanki 36%)
  • 50 g orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
  • 10 g kakao
  • 30 g nasion chia
  • 5 g soku z limonki
  • 200 g borówek (lub innych jagód)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (nie trzeba dosładzać, deserek jest słodki)
Masło rozpuścić lub użyć orzechowego. Dodać wszystkie składniki (oprócz borówek) i dokładnie wymieszać. Posmakować i w razie potrzeby dosłodzić (choć uważam, że to zbędne). Wylać masę do słoiczków i ostudzić, a potem wyłożyć na górę borówki i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie można jeść.
Powinien powstać gęsty i kremowy mus do jedzenia łyżeczką :) Przepyszny!
Makro (1 porcja z 6 ze zwykłym masłem, odżywką, orzechami laskowymi i pastą kokosową): około 316 kcal
B: 10,2
T: 27,3
W: 6,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print