Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

czwartek, 18 czerwca 2020

Czekoladowo-kawowy sernik z wolnowara

Dziś przepis na ciacho przed piątkiem, bo czemu nie:) Tak dawno robiłam ten serniczek, że o nim zapomniałam. A dziś znalazłam kawałeczek w zamrażarce... Mhmm, ale fajna niespodzianka :) Takiej wersji na blogu zdecydowanie nie ma, więc wypróbujcie koniecznie :) Bez miksera, cudowania, w jednej misce i 1 foremce. O!

Przepis na małą foremkę o średnicy 18 cm (8 kawałków):
  • 0,5 kg twarogu (używam półtłustego bez laktozy ze względu na nietolerancję)
  • 3 jaja
  • 50 g masła
  • 20-30 g kakao (ja lubię więcej, więc daję dużo)
  • 100 g posiekanej czekolady gorzkiej 85%
  • 30 ml mocnej kawy (można pominąć w wersji bez kawy)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję posmakować surowego sernika i dodać samemu odpowiednią ilość, ja daję 2 łyżki na całe ciasto)
  • opcjonalnie: kilka kropel olejku rumowego
Podłączyć wolnowar i wlać wodę (na dno położyć ściereczkę tak, aby foremka była zanurzona do połowy w wodzie - najlepiej wcześniej "przymierzyć" do ilości wody). Wszystkie składniki oprócz czekolady wymieszać trzepaczką do połączenia składników, można krótko zmiksować na najmniejszych obrotach. Dodać czekoladę, wymieszać i posmakować, a następnie ewentualnie dosłodzić. Przelać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do do wolnowara i położyć na ściereczkę (UWAGA: foremka nie może przeciekać), przykryć drugą ściereczką i następnie pokrywką. Powinny wystarczyć 2 h (maksymalnie 2,5h) w trybie low. Sernik będzie ścięty z góry, ale bardzo delikatny wewnątrz, sprawia wrażenie surowego. 
 Po ostudzeniu wstawić do lodówki na noc lub chociaż kilka godzin.  
Po tym czasie sernik powinien się bez problemu kroić na kawałki. Będzie przepyszny i wilgotny! Sernik można spokojnie upiec także w piekarniku jak w przepisie tutaj [klik].
Makro (1 kawałek z 8 większych z przepisu z twarogiem bez laktozy i dużą ilością kakao - 30 g): około 238 kcal
B: 15,5
T: 16,4
W: 5,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje smaki :D
    W kwestiach "wolnowarowych" jestem zielona (mimo że ten czeka na wypróbowanie) stąd też może pytanie. Jakiej formy użyć? Tradycyjnej - blaszanej czy może lepsza będzie silikonowa?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że silikon przeznaczony do pieczenia też się sprawdzi :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. "Nie trzeba nawet miksera..." Ciekawe ile osób ma miksery a ile wolnowary? :))

      Usuń
    3. A wystarczy dokładnie przeczytać przepis "sernik można upiec w piekarniku" - zamiast komentować pochopnie :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Sernik wygląda bardzo ciekawie - od koloru po konsystencję. Absolutnie rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Print