wtorek, 23 czerwca 2020

Pierś z kaczki z duszonym jarmużem w ziołowym pieprzu

Dziś na blogu prawdziwy klasyk czyli różowa pierś z kaczki z dodatkiem duszonego jarmużu! Soczysta, piękna, kusząca, mięciutka... Idealna na keto obiad lub romantyczną kolację do czerwonego wina. Skusiłam? To łapcie przepis :)

Przepis na 2 porcje:
  • 2 piersi z kaczki (po 190 g)
  • 300 g jarmużu
  • sól do smaku
  • dwie spore szczypty pieprzu ziołowego
  • odrobina chili
  • opcjonalnie: 20 g oliwy z oliwek do przystrojenia talerza 
Mięso posypać solą i wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby złapało temperaturę pokojową. Skórkę naciąć w kratkę (nie nacinać mięsa). Ułożyć pierś z kaczki na zimnej patelni i włączyć duży gaz. Zacząć rumienić i smażyć około 6-7 minut (dla dość dużej piersi z kaczki). Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 3 minut. Zdjąć z patelni i odstawić na deskę na 4-5 minut, aby mięso doszło. W tym czasie płyn z patelni powoli odparowywać, a gdy zostanie go już niewiele wrzucić posiekany i umyty jarmuż. Dusić do miękkości. Doprawić chili, solą i pieprzem. Pierś z kaczki pociąć w plastry, podać na jarmużu i polać odrobiną oliwy. Całość posypać ziołowym pieprzem.
 Jest przepyszna!
Makro (1 pierś z połową jarmużu wraz z sosem i oliwą): około 483 kcal
B: 46,8
T: 29,1
W: 5,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print