niedziela, 7 czerwca 2020

Ciasto a'la "dutch baby" z makiem, truskawkami i lukrem

Wczoraj pojawiły się głosy o nowe ciasto z truskawkami. Jak fajnie, bo miałam taki przepis i czekał na publikację! Co powiecie na nieziemskie ciasto z przepisu na naleśniki pieczone w piekarniku jak amerykańskie "dutch baby"? Jest cudowne jedzone lekko ciepłe, mięciutkie, a wraz z lukrem rozpływa się w ustach. Mało tego, bo nie wymaga nawet miksera, a cała blaszka z dodatkami to ledwo 805 kcal! Będzie idealne na randkę w trakcie redukcji. Można śmiało wszamać całe z drugą osobą:)

Przepis na ciasto ( foremka do tarty o średnicy 25 cm) (lub 10 małych naleśników z przepisu bazowego [klik]):
  • 3 jaja
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g rozpuszczonego, ostudzonego oleju kokosowego (lub masła)
  • 100 g mleka kokosowego (lub innego, płynnego z kartonu np midałowego lub domowego mleka)
  • płaska, malutka łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 10 g maku
  • 300 g truskawek
  • opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii/kilka kropel aromatu waniliowego, kardamon, cynamon lub inne przyprawy
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Najlepiej zrobić to trzepaczką. Nie mieszać długo, bo ciasto szybko gęstnieje. Można dodać cynamon i inne ulubione przyprawy. Następnie wylać masę do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem foremki na tartę (ciasto powinno być dość rzadkie i lejące jak na naleśniki - w razie potrzeby dodać więcej mleka). Na ciasto poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut, aż boki się zarumienią (należy pilnować, może być krócej).
Pod koniec pieczenia warto przygotować lukier z przepisu na cytrynowe oponki tutaj [klik]. Lepiej nie robić tego zbyt szybko, bo lukier od razu gęstnieje i trzeba szybko wylać na ciepłe ciasto.
Ciasto jest pyszne zarówno na zimno jak i ciepło:) Można je także posypać zmielonym erytrolem.
 Można je przechowywać około 2 dni w lodówce.
Makro (1 z 8 kawałków ciasta z lukrem i makiem): około 101 kcal
B: 3,9
T: 7,2
W: 3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print