piątek, 26 czerwca 2020

Truskawkowe pianki z wanilią

Truskaaaaaaawkiii i wanilia z mleczkiem. Oto dzisiejsza piątkowa poezja! Subtelny, delikatny, prawdziwie kobiecy deser prosto od Revy :)
Przepis na 6 słoiczków:

  • 400 g mleczka kokosowego (lub 300 g mleka migdałowego, ewentualnie śmietanki 36%)
  • 15 g żelatyny (lub agar agaru) 
  • 200 g truskawek
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej w postaci zmielonej)
W 50 g mleczka gorącego rozpuścić żelatynę i ostudzić. W tym czasie pokroić truskawki w plasterki i przykleić do boków wnętrza słoiczków. Mleczko wlać do wysokiego naczynia razem z mleczkiem z żelatyną oraz wanilią i ewentualnym zmielonym słodzidłem. Zmiksować, aż pojawi się piana. Przelać delikatnie do słoiczków. Wstawić do lodówki na kilka godzin (do delikatnego ścięcia) lub całą noc.
 Deserek jest bardzo delikatny, piankowy i pyszny!
Makro (1 słoiczek na bazie mleczka kokosowego): około 145 kcal
B: 3,2
T: 12,7
W: 3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print