Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 12 czerwca 2020

Karkówka w marynacie duszona w młodej i kiszonej kapuście

Ten przepis miał wczoraj wzięcie szczególnie męskiej strony publiczności, gdy wrzucałam zdjęcia na media społecznościowe. No to łapcie zarówno Panowie jak i Panie! Już gotowy :) Znajdziecie w nim zarówno pyszną marynatę (sprawdzi się świetnie do wieprzowiny, którą można potem zgrillować czy usmażyć) a także gotowe, pełne danie jednogarnkowe z wykorzystaniem tak zamarynowanej karkówki - prawdziwy kociołek keto wiedźmy!
Przepis na duży garnek (około 5-6 mniejszych porcji):

  • 1,5 kg karkówki (na dużą główkę kapusty młodej, można zmieniać dowolnie proporcje)
  • 2 kg młodej kapusty
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 50 g smalcu (lub innego tłuszczu do podsmażenia)
  • sól do smaku
  • woda do duszenia
Marynata:
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 50 g oliwy z oliwek
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ćwierć łyżeczki chili
  • ćwierć łyżeczki kminku
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • odrobina pieprzu ziołowego
  • odrobina pieprzu cayenne
Karkówkę pokroić na kotlety. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i nasmarować każdy kotlet z karkówki. Wstawić do lodówki na 2 dni. Następnie posiekać młodą kapustę na paski i wrzucić do dużego garnka. Zalać szklanką wody i dusić. Karkówkę podsmażyć na smalcu (delikatnie, aby zamknąć pory mięsa), a następnie przełożyć całość z patelni do garnka, a kotlety ułożyć naprzemiennie z młodą kapusta. Wlać 1,5-2 szklanki wody. Dusić godzinę, a następnie wrzucić kiszoną kapustę i dusić jeszcze godzinę.
Makro (1 z 6 porcji z dania): około 832 kcal
B: 48,4
T: 62,6
W: 23,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Większość węglowodanów pochodzi z kapusty.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print