TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z indyka z makaronem, dynią i rukolą

Lekkie, pyszne, proste, szybkie i bardzo zdrowe. Mocny ładunek białkowo-tłuszczowy na ciężki dzień. Oto synonimy dzisiejszej propozycji na śniadanie, obiad lub danie do pudełka do pracy :)

Przepis na 2 porcje:
  • 200 g - cała paczka makaronu konjac/shiritaki najlepiej grubego fettuccine 
  • 400 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 300 g dyni (poza sezonem można kupić mrożoną w kostce)
  • 300 g pieczarek
  • 40 g masła klarowanego 
  • 80 g rukoli
  • 30 g oliwy z awokado do polania dania
  • dodatki: 10 g soku z limonki, duża szczypta chili, ziarna kolendry, liście bazylii, sól, pieprz do smaku
Makaron odsączyć na sitku z zalewy i przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą, aż straci zapach. Na patelni roztopić masło, wrzucić dynię pokrojoną w kostkę oraz pieczarki posiekane w plasterki. Posypać ziarenkami kolendry. Dusić pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu, aż składniki będą miękkie. Następnie wrzucić kawałki mięsa mielonego (lepsze jest, gdy nie jest całkowicie rozdrobnione na patelni, a zachowuje grudki). Dusić, aż mięso będzie usmażone. Doprawić. Wrzucić opłukany makaron i dusić jeszcze 2 minutki, aż smaki się połączą. 
Udekorować, podać skropione sokiem z limonki, polane olejem z awokado z dużą garścią rukoli. 
Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno.
Makro (1 z 2 porcji z przepisu): około 589 kcal
B: 45,7
T: 38
W: 10,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.



Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva