Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 20 stycznia 2021

Lekka zupa z kalarepą na bulionie z indyka

Nowa zupka, nowe smaki! Takiej jeszcze nie było: z tartą kalarepą, makaronem i kawałkami indyka, na którym ugotowałam cały wywar. Pyszna, niskokaloryczna i sycąca :) Łapcie przepis!

Przepis na 8 porcji:
  • paczka makaronu konjac/shiritaki (można kupić z kodem: reva12 z 12% zniżką np. tutaj [klik])
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 900 g udźca z indyka
  • 200 g kalarepy
  • 50 g masła klarowanego
  • 350 g mleczka kokosowego (można kupić z rabatem 12% na hasło: reva12 tutaj [klik])
  • dodatki: skórka z 1 limonki, duża szczypta chili, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki ziarenek kolendry
  • warzywa i przyprawy na rosół: marchew, pietruszka, kawałek pora i selera, cebula, 3 liście laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, łyżka soli
  • 2,5 litra wody
  • olej z pestek dyni i sezam lub orzechy do dekoracji w dowolnej ilości
Przygotować włoszczyznę na rosół. Udziec opłukać i ugotować na nim rosół (około 2h) razem z warzywami  przyprawami. Wyjąć warzywa i mięso. Makaron odsączyć na sitku z zalewy i przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą, aż straci zapach. Do zupy wrzucić startą na tarce i podsmażoną na maśle kalarepę i posiekaną w nitki kapustę. Mięso oddzielić od kości i posiekać, wrzucić do zupy. Wrzucić także makaron i doprawić. Wlać mleko i gotować kilka minut. Po zagotowaniu zdjąć z gazu. Do dekoracji można użyć oleju z pestek dyni oraz ulubionych nasion. 
Zupka świetnie smakuje zarówno na świeżo jak i po 2 dniach. Przechowywać w lodówce.
Makro (1 z 8 porcji bez dekoracji): około 269 kcal
B: 23,5
T: 17,8
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print