TRYB JASNY/CIEMNY

Młoda kapusta z wędzonym boczkiem i skwarkami

Młoda kapustka, boczuś i skwarki... klasyk na blogu! :) Jeśli nigdy nie próbowaliście to zdecydowanie musicie, bo to danie jest przepyszne :)

Przepis na około 2-3 porcje:
  • 200 g wędzonego boczku
  • 30 g smalcu ze skwarkami
  • 500 g młodej kapusty
  • sól, pieprz do smaku, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • opcjonalnie: można również dodać do smażenia pół cebulki posiekanej w kotkę
Na smalcu podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek (i ewentualnie cebulkę).
Następnie wrzucić posiekaną młodą kapustę i smażyć mieszając, a następnie przykryć i dusić przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. Podawać na ciepło:)
Makro (1 porcja z 2): około 531 kcal
B: 17,2
T: 45,3
W: 16,9
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva