Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 8 maja 2019

Wiejski kociołek z boczkiem i kiełbasą

Jednogarnkowe danie w stylu wiejskim z kiełbaską, kalafiorem, karkówką i boczkiem? Voila! Łapcie przepis na przepyszny kociołek a'la zapiekanka z rozpływającym się w ustach mięskiem pełnym aromatów przypraw i ciągnącym serem :) Uwaga: kaloryczne i pyszne! :)

Przepis na 4-5 porcji (w naczyniu żaroodpornym):
  • 100 g kiełbasy (1 sztuka)
  • 100 g sera żółtego
  • 500 g kalafiora (użyłam mrożonego, można użyć lekko podgotowanego, świeżego)
  • 300 g karkówki
  • 300 g pieczarek
  • 200 g boczku (bez skóry)
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki majeranku, szczypta rozmarynu, pół łyżeczki bazylii
Karkówkę i boczek pokroić w kostkę jak na gulasz. Wymieszać z przyprawami i zostawić na noc.
Na drugi dzień wlać wodę i wrzucić pokrojone na pół lub ćwiartki pieczarki. Wstawić do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach, a następnie wyciągnąć i na górze ułożyć kalafior.
Dodać plasterki kiełbasy i ułożyć w dowolny sposób. Posypać startym serem. Piec godzinę w 180 stopniach.
Smakuje zarówno na ciepło jak i po odgrzaniu na drugi dzień. Można także zabrać do lunchbox do pracy :)
Makro (1 porcja z 5): około 497 kcal
B: 25,8
T: 42,5
W: 3,4
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Super przepis ��zastanawiam się tylko że jak wpisałam w fitatu składniki to wychodzi mi na całość 1840 kcal w tym B 159 T 123 i W 33. Jak podzielę to przez 5 to nikaj się to ma do podanych wartości pod zdjęciem... Czy wynika to z rodzaju konkretnych kiełbasa i boczku? Czy fitatu źle liczy �� bo nie wiem czym się sugerować przy obliczaniu makro Będę wdzięczna za odp Dziękuję i pozdrawiam ����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Lepiej brać poprawkę na miarę składników. Do bazy Fitatu użytkownicy wpisują dane ...sami. Co oznacza mnóstwo błędów. Jest prawdopodobne, że są aż takie różnice. Ja używam tabeli kalorii do przepisów, ale nie jestem pewna czy i one są w porządku, bo np. wartości dyni są ewidentnie źle podane. Właściwie nigdy nie trafiłam na kalkulator idealny. Staram się liczyć na tyle dokładnie na ile mogę.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Są złe co widać na oko :) żaden ze składników nie ma w składzie znaczącej przewagi tłuszczu nad białkiem, więc nie ma opcji aby całość miła stosunek ~2gT na 1gB.

      I tak pychotka :D

      Usuń
    3. Kwestia kalkulatora :) Boczek czy karkówka to bardzo tłuste składniki. Ja zawsze liczę wszystko na bloga zgodnie z jednym kalkulatorem.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Print