Rolada wołowa z papryką i pieczarkami

Szaleństwo w poniedziałek? Czemu nie :) Danie obiadowe na minimum 2 dni w 30 minut? Wiem, że takie uwielbiacie, więc łapcie kolejną propozycję :) Dziś na blogu wołowa rolada z pieczarkami, czerwoną cebulką i papryką. Palce lizać :)

Przepis na 1 roladę (około 10 grubych plastrów):
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g czerwonej papryki (lub innej)
  • 100 g pieczarek 
  • 1 jajo
  • 50 g cebuli (czerwonej lub zwykłej)
  • 15 g smalcu lub masła do smażenia cebulki
Cebulkę posiekać w małą kostkę i podsmażyć na tłuszczu na patelni. Do miski wbić jajo, dodać mięso, cebulkę i przyprawy.
Wyrobić, aż składniki się połączą, a następnie wyłożyć na papier do pieczenia lub silikonową matę.
Uformować prostokąt o wymiarach około 35x20cm. Na mięsie ułożyć pieczarki posiekane w plasterki i paprykę pokrojoną w paski.
Posypać pieprzem i ostrą papryką. Zwinąć roladę od szerszej strony i dokładnie docisnąć brzegi i całość.
Piec 30 minut w 170 stopniach. Najlepiej zostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku, aż rolada dojdzie.
 Smakuje zarówno na ciepło jako element obiadu lub na zimno na kanapkach lub do lunchbox :)
Makro (1 plaster z 10 z czerwoną cebulką na smalcu): około 156 kcal
B: 10,2
T: 12,2
W: 0,8
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print