Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 24 maja 2019

Oponki "Zebra" na gazowanej wodzie

Tak bardzo polubiliście oponki, które Wam serwuje to łapcie kolejną propozycję! Dziś wersja "Zebra" na bazie gazowanej wody czyli dokładnie tak jak robiły ciasto "Zebra" nasze babcie :) Efekt? Puszyste oponki!
Przepis na 6 dużych sztuk oponek lub 7 mniejszych:

  • 4 jaja
  • 50 g wody gazowanej + 1 łyżka
  • 55 g mąki kokosowej
  • 10 g kakao 
  • niecała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można dać 2 łyżki, aby oponki wyszły jedynie delikatnie słodkie lub więcej, aby były słodkie/bardzo słodkie)
Jaja ubić ze słodzidłem. Dodać wodę, mąkę i proszek do pieczenia lub odrobinkę sody.
Krótko zmiksować do połączenia składników.
Wylać połowę masy do foremek. Do drugiej połowy dodać kakao i łyżkę wody gazowanej. Wymieszać.
Wylać do foremek na białą masę. Piec 20-22 minutu w 180 stopniach.
Można również upiec w foremkach do muffinek.

  • 40 g inuliny*
  • 1,5 łyżki wody
  • wiórki kokosowe lub siekane orzechy do ozdoby
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać). W razie potrzeby można dodać odrobinkę wody i znów wymieszać.
Polać donaty i posypać wiórkami czy siekanymi orzeszkmi.
Makro (1 donat z 6 sztuk z lukrem bez dekoracji): około 90 kcal
B: 6,5
T: 4,9
W: 2,1
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. U mnie babeczki (nie oponki) się pieką. Niestety nie rosną, wydaje mi się, że za mało wody gazowanej? Na pewno 50 g? Może powinno być więcej np. 100 ml? Dam znać czy wyszły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny zacząć rosnać w drugiej fazie pieczenia. Wypieki z mąki kokosowej nie rosną, aż tak bardzo jak na glutenie, ale rosną. Jeśli konsystencja ciasta była inna niż na zdjęciach to niestety problem z jakością użytej mąki (strasznie odtłuszczona, sucha - zauważyłam, że zazwyczaj widać to po makroskładnikach - dużo węglowodanów, konkretnie cukrów objawia się słabym wypiekiem; to taka moja mała teoria, która jak do tej pory się sprawdza).

      Mam nadzieję, że mimo wszystko wyszły puszyste :)
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Print