Czekoladki sezamowe

Proste, kilkuskładnikowe, szybkie i smaczne czekoladki sezamowe lecą dziś na bloga w nasz słodki piątek! Przyznaje, że szamałam je przed obroną ciągle. Są super w obu wersjach!


Przepis na około 20 czekoladek:
  • 50 g oleju kokosowego
  • 20 g nasion sezamu
  • 15 g odżywki białkowej (lub 30 g zmielonych orzechów) 
  • 3 g kakao (mała łyżeczka na połowę czekoladek)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (bez dodatku są równie pyszne)
Olej rozpuścić i wymieszać z resztą dodatków (oprócz kakao). Wylać połowę masy do foremek na czekoladki. Do reszty wsypać kakao i wymieszać. Wylać do foremek. Wstawić do zamrażalki na kilka minutek lub do lodówki.
Czekoladki należy przechowywać w lodówce, bo szybko się topią ze względu na zawartość oleju kokosowego.

Makro (1 czekoladka z odżywką): około 33 kcal
B: 0,9
T: 3,2
W: 0,1*

Makro (1 czekoladka z mielonymi orzechami laskowymi): około 39 kcal
B: 0,5
T: 4
W: 0,1 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam. Oczywiście na oko i dodałam orzechy brazylijskie, bo takie miałam. Nie chciałam słodzić, bo nie powinnam. No i wydają mi się za tłuste (nie jest to wina przepisu, następnym razem będę się trzymać ;) ) ALE KAWA Z NIMI JEST ZA#$%^STA :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam tych orzechów, ciekawe jak smakują :) To fakt, do kawki są super! No i muszą być tłuściutkie, toż to fat bomby! :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Print