Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 12 lipca 2019

Czekoladki sezamowe

Proste, kilkuskładnikowe, szybkie i smaczne czekoladki sezamowe lecą dziś na bloga w nasz słodki piątek! Przyznaje, że szamałam je przed obroną ciągle. Są super w obu wersjach!


Przepis na około 20 czekoladek:
  • 50 g oleju kokosowego
  • 20 g nasion sezamu
  • 15 g odżywki białkowej (lub 30 g zmielonych orzechów) 
  • 3 g kakao (mała łyżeczka na połowę czekoladek)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (bez dodatku są równie pyszne)
Olej rozpuścić i wymieszać z resztą dodatków (oprócz kakao). Wylać połowę masy do foremek na czekoladki. Do reszty wsypać kakao i wymieszać. Wylać do foremek. Wstawić do zamrażalki na kilka minutek lub do lodówki.
Czekoladki należy przechowywać w lodówce, bo szybko się topią ze względu na zawartość oleju kokosowego.

Makro (1 czekoladka z odżywką): około 33 kcal
B: 0,9
T: 3,2
W: 0,1*

Makro (1 czekoladka z mielonymi orzechami laskowymi): około 39 kcal
B: 0,5
T: 4
W: 0,1 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam. Oczywiście na oko i dodałam orzechy brazylijskie, bo takie miałam. Nie chciałam słodzić, bo nie powinnam. No i wydają mi się za tłuste (nie jest to wina przepisu, następnym razem będę się trzymać ;) ) ALE KAWA Z NIMI JEST ZA#$%^STA :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam tych orzechów, ciekawe jak smakują :) To fakt, do kawki są super! No i muszą być tłuściutkie, toż to fat bomby! :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print