Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 31 lipca 2019

Żeberka duszone w kapuście pekińskiej

Tak bardzo polubiliście skrzydełka duszone w kapuście młodej z przepisu tutaj [klik] to łapcie kolejną wersję! Zamieniamy rodzaj mięska i rodzaj kapusty. Efekt? Pyszności na obiad!
Przepis na 2 porcje: 

  • 500 g żeberek z kośćmi (waga bez kości około 300 g)
  • 500 g kapusty pekińskiej
  • 50 g cebuli 
  • 30 g smalcu lub masła do smażenia
  • 2-3 szklanki wody (a najlepiej wywaru z kości lub rosołu)
  • 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, duża szczypta chili i dwie łyżeczki słodkiej papryki
  • opcjonalnie: pietruszka po posypania gotowego dania
Żeberka umyć i osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz cebulkę posiekaną w kostkę. Usmażyć na rumiany kolor, a następnie wlać szklankę rosołu i dusić około godziny, co jakiś czas sprawdzać, mieszać i podlewać płynami, aby się nie przypaliło. Następnie wrzucić posiekaną kapustę  pekińską i przyprawy, dokładnie wymieszać. Wlać kolejną szklankę rosołu (lub wody) i dusić około godziny do miękkości. Podlewać wodą w razie potrzeby. Podawać z pietruszką lub bez dodatków. Danie można także przygotować w wolnowarze (12 h, low).
Makro (1 porcja z 2 bez dodatku rosołu): około 673 kcal
B: 26,3
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print