piątek, 5 lipca 2019

Miętowe ciasteczka jak u Pani Weasley

Czy są tutaj fani Harrego?:) Dziś na blogu miętowe, zielone, czekoladowe... CIASTECZKA! Takich jeszcze nie było! Prosto od Pani Weasley, która wręczyła takie pyszności Harremu Potterowi. Zdradziła mi przepis i dziś możecie zrobić sobie sami oczywiście w zdrowej wersji keto/lowcarb :)  Nie wiem jak Wy, ale ja jestem nimi zachwycona i pożeram zarówno wzrokiem jak i zmysłem smaku. A fakt, że to wypiek z jednej z moich ulubionych książek sprawia, że mam ochotę wszamać wszystkie na raz!

Przepis na 10 dużych ciasteczek (wykorzystałam przepis bazowy na kruche tartaletki na smalcu stąd [klik]):
  • 100 g masła (albo oleju kokosowego, ewentualnie smalcu)
  • 1 jajo
  • 95 g mąki kokosowej*
  • 5 g mielonego zielonego jęczmienia (lub 5 g mąki więcej i kilka kropelek zielonego barwnika spożywczego, można również zmiksować z jajkiem kilka liści szpinaku lub użyć kilka gram chlorelli/spiruliny czyli roślin zwanych algami)*
  • kilka kropel ekstraktu mietowego (albo niecała łyżeczka kropelek miętowych czy garść świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej, zmielonej mięty - susz jak na herbatę, ale nie z torebki)*
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady minimum 85%
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (warto dodać łyżeczkę więcej w przypadku zielonego jęczmiennia i szpinaku, aby zrównoważyć smaki)
*Jeśli mąka kokosowa chłonie bardzo mocno wilgoć można dać 5, a nawet 10 g mniej.
Uwaga! Zielony jęczmień zawiera gluten, nie należy go spożywać mając celiakię/nietolerancję glutenu. W takim przypadku polecam zrobić ciasteczka z liśćmi szpinaku lub algami.
*Najbardziej polecam ekstrakt lub zwykłe, miętowe kropelki albo dobrej jakości, aromatyczne liście.

Masło, jajo, posiekaną miętę (kropelki czy suszoną zmieloną miętę) oraz jęczmień zagnieść razem na gładkie, zielone ciasto. Nie może być suche, powinno być mokre i dość lepkie. Następnie dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut, a następnie podzielić na 10 lub 15 kuleczek. Spłaszczyć w dłoniach i ułożyć delikatnie na blaszce lub papierze do pieczenia czy silikonowej macie. Piec 20 minut w 180 stopniach (lub krócej, aż zaczną się rumienić).  

Ciasteczka można zrobić również z drugiej wersji z przepisu na ciasteczka Pieguski tutaj [klik]). Należy dodać składnik miętowy i składnik barwiący na zielono.
Ciasteczka podawać koniecznie z dyniowym sokiem z przepisu tutaj [klik] :) 

 Smakują genialnie do kakao! Przepis na kakao kuloodporne znajdziecie tutaj [klik] :)
Makro (1 ciasteczko z 10 z zielonym jęczmieniem na maśle z kropelkami miętowymi): około 143 kcal
B: 2,9
T: 12,3
W: 2,5 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Czy nie brakuje tu czasem proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać, ale to kruche ciasteczka i jest zbędny :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Print