Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 2 października 2019

Jesienny gulasz z dynią i cukinią

Zeszłoroczny jesienny kociołek z przepisu tutaj [klik] wielu z Was bardzo przypadł do gustu. Dziś wersja druga na tą pyszną potrawkę obiadową! Ciut inna, a także inaczej przygotowana, ale równie smaczna!

Przepis na około 3-4 porcje:
  • 500 g karkówki (lub innego mięsa np łopatki wieprzowej lub wołowiny, ale należy je wtedy dusić dłużej lub krócej w zależności od użytego mięsa)
  • 500 g dynii (polecam hokkaido, wymaga jedynie krótkiej obróbki)
  • 500 g cukinii
  • 30 g masła (lub smalcu do duszenia)
  • 50 g cebuli
  • łyżeczka soli, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, płaska łyżeczka kurkumy, duża szczypta pieprzu, duża szczypta chili, łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 szklanki wody (lub bulionu/wywaru z kości)
Cebulkę posiekać w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelni. Podsmażyć. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę jak na gulasz mięso oraz liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażyć, a następnie zalać wodą (lub wywarem) i dusić prawie do miękkości pod przykryciem (około 45 minut dla karkówki do nawet 2 godzin dla łopatki wieprzowej). Co jakiś czas sprawdzić czy nie trzeba dolać wody. Po tym czasie wrzucić posiekaną w kostkę cukinię i dynię.
Dusić do miękkości około 20 minut pod przykryciem. Doprawić, wymieszać i podawać na ciepło lub zimno.
Makro (1 porcja z 4): około 421 kcal
B: 23,8
T: 30,8
W: 12,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print