poniedziałek, 7 października 2019

Pesto pietruszkowe z czosnkiem

Zielono w poniedziałek! Mam dziś dla Was strasznie prosty i pyszny przepis na witaminki w żywej postaci w każdej łyżce :) Sezon na natkę już powoli się kończy, ale jeszcze zdążycie zrobić te cudowne pesto. Można je zamrozić w foremce do lodu, przechowywać w słoiku czy stosować zamiennie z masłem. Jest nieziemskie!

Przepis na 1 słoik (około 10 łyżeczek):
  • 100 g natki pietruszki
  • 100 g oliwy (dobrej jakości, ewentualnie olej MCT)
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • opcjonalnie: kilka ząbków czosnku
Umytą natkę posiekać (bez łodyg) i wrzucić do blendera. Wlać oliwę i wsypać sól oraz dodać ząbki czosnku. Zmiksować na pesto. 
 Tak przygotowane pesto można:
  • dodawać od razu do potraw lub używać jako smarowidło do kanapek
  • dodawać do zup, makaronów
  • zamrozić w formie kostek do lodu w pudełeczku i przechowywać przez długi czas w zamrażarce (kilka miesięcy)
  • przechowywać w lodówce (najlepiej wylać jeszcze dodatkową porcję oliwy na górę pesto, aby przetrwało dłużej-około dwóch tygodni)
Makro (cały słoik z czosnkiem (3 ząbki)): około 885 kcal
B: 4,2
T: 92,5
W: 7,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print