Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 25 października 2019

Kokosowe pralinki z 3 składników

I drugi przepis na pralinki leci dziś na stronę! Będzie podwójnie pysznie :) Tym razem wersja kokosowa z zaledwie 3 składników!

Przepis na około 22 sztuki:
  • 200 g twarogu (użyłam półtłustego bez laktozy, można zastąpić mascarpone)
  • 30 g świeżego kokosa (lub 20 g odżywki białkowej albo 20 g mąki kokosowej)
  • 70 g wiórków kokosowych (50 g do środa i 20 g do obtoczenia)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję skosztować masy przed dodaniem)
  • opcjonalnie: kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego 
Twaróg rozgnieść widelcem na gładką masę. Kokosa drobno posiekać, wrzucić do twarogu, dodać wiórki i wymieszać. Posmakować i ewentualnie dodać słodzidło, wymieszać jeszcze raz i ulepić kuleczki. Wrzucić do miseczki z wiórkami i kulistymi ruchami poruszać miseczką, aż kuleczki obtoczą się w wiórkach.
Pralinki warto schłodzić w lodówce przed zjedzeniem i tam należy je przechowywać :)
Makro (1 kuleczka z kokosem): około 37 kcal
B: 1,8
T: 2,9
W: 0,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Genialne, zrobiłem z odżywką waniliową (bo miałem jeszcze trochę) i się wszyscy zajadali i wychwalali, kakaowe niestety nie zrobiły takiego wrażenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi! Właśnie dlatego staram się nie robić porcji jak dla wojska w przepisach :) Mi np bardziej smakowały te kakaowe. Każdy ma to co lubi :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print