Polecany post

Jesienna zupa z tartych warzyw

Bakaliowa "kutia" świąteczna

Czy jesteście już gotowi na święta? Ja zdecydowanie tak! Domowa przyprawa korzenna zrobiona, ozdoby na choinkę są :) Brakuje tylko nowych przepisów. Co powiecie na gęstą, bakaliową masę a'la kutia ? :) Do świątecznej kawki będzie jak znalazł, ale przecież trzeba przetestować wcześniej! :) 
Przepis na foremkę 20x20cm (około 850 g "kutii"):

  • 400 g mleczka kokosowego (czyli cała puszka gęstego mleczka kokosowego razem z wodą lub 250 g mleka migdałowego)
  • 100 g oleju kokosowego (masa wyjdzie miękka do jedzenia łyżeczką, można dać 200 g jeśli masa ma być twarda, do krojenia nożem na kostki)
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych (lub mąki migdałowej albo odżywki białkowej)
  • 100 g zmielonego, surowego maku
  • mieszanka bakalii: 50 g wiórków kokosowych, 50 g orzechów włoskich, 50 g migdałów łyżeczka skórki z pomarańczy (można użyć dowolnego połączenia i dowolnych bakalii)
  • łyżeczka rumu (lub kilka kropel aromatu rumowego)
  • odrobinka domowej przyprawy do piernika (z przepisu tutaj [klik])
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (masa jest dość słodka bez żadnych dodatków, ale można jej spróbować i ewentualnie dosłodzić na etapie mieszania składników)
Mak zalać mlekiem (najlepiej w średniej wielkości garneczku). Odstawić na całą noc do lodówki. Następnie dodać olej i podgrzać masę na gazie (tylko do rozpuszczenia oleju i lekkiego napęcznienia maku, nie gotować). Wrzucić resztę składników i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Masa powinna być dość gęsta i lepka (łyżka w niej "stoi"). Wyłożyć masę do silikonowej foremki, pudełka wyłożonego folią spożywczą lub papilotek na muffinki. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień masę makową można kroić (jeśli stężała na twardo) lub podawać w formie kremowej do jedzenia łyżeczką:) Jest przepyszna! Można jej użyć do wypełnienia upieczonej kruchej tarty i przygotować pyszny makowiec;)
Makro (100 g kutii z mieszanką bakalii z przepisu z orzechami laskowymi, 100 g oleju i mleczkiem kokosowym): około 445 kcal
B: 7,2
T: 43
W: 4,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko