Zupa grzybowa z "rzucanymi" pulpecikami

I kolejna grzybowa trafia na bloga! Tym razem wersja z rzucanymi pulpecikami :) Lekka, pyszna, prosta, sezonowa i bardzo sycąca! Czego chcieć więcej?:)

Przepis na około 5 porcji (garnek na 3 litry):
  • 500 g mięsa mielonego (do wyboru wołowe lub wieprzowe albo mieszanka obu)
  • 1 jajo
  • opcjonalnie: 10 g łusek babki jajowatej (dzięki temu pulpeciki są dużo bardziej zwarte i przyjemnie pulchne)
  • 500 g cukinii
  • 1 kg świeżych grzybów (wcześniej raz ugotowane i dokładnie opłukane z resztek piasku na sitku)
  • 2 litry wody (lub wywaru z kości albo rosołu)
  • 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, duża łyżka soli, duża szczypta pieprzu; do pulpetów: łyżeczka majeranku, pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu
Cukinię pokroić w kostkę. Grzyby pokroić w mniejsze kawałki. Zalać wodą, wrzucić liście, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować. W tym czasie wyrobić mięso z jajkiem i łuskami oraz wybranymi przyprawami. Ulepić małe pulpeciki (około 20 sztuk). Wrzucić do gotującej się zupy. Przykryć pokrywką i gotować kilkanaście minut, aż cukinia będzie miękka, a pulpeciki ugotowane (najprościej sprawdzić widelcem).
Zupka jest przepyszna! Można ją przechowywać 2-3 dni w lodówce:)
Makro (1 porcja z 5): około 316 kcal
B: 28,2
T: 14,2
W: 12,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Większość węglowodanów pochodzi z grzybów.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print